Sexul nu e doar plăcere: iată cele mai comune boli cu transmitere sexuală!

Bolile cu transmitere sexuala sunt pe cat de usor de contactat, pe atat de dificil de tratat. Pentru o clipa de placere sau neatentie poti plati extrem de scump, cu sanatatea si chiar cu viata. De aceea, trebuie sa stii foarte bine care sunt riscurile l
  • Publicat:
Sexul nu e doar plăcere: iată cele mai comune boli cu transmitere sexuală!
Sexul nu e doar placere: iata cele mai comune boli transmitere sexuala!

Bolile cu transmitere sexuala sunt pe cat de usor de contactat, pe atat de dificil de tratat. Pentru o clipa de placere sau neatentie poti plati extrem de scump, cu sanatatea si chiar cu viata. De aceea, trebuie sa stii foarte bine care sunt riscurile la care te supui atunci cand alegi sa faci sex neprotejat.

Chlamydia

Chlamydia este una dintre cele mai raspandite infectii cu transmitere sexuala. Cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis, aceasta este o infectie la nivel genital ce poate fi tratata cu antibiotice. Poate conduce la dureri abdominale si infertilitate, daca nu este tratata si se poate extinde si la celelalte organe din zona pelviana. Partenerul sexual trebuie sa se trateze pentru ca vindecarea sa fie completa. Printre simptomele acestei infectii se numara: scurgeri vaginale, arsuri in timpul urinarii, menstruatia neregulata si dureri in timpul actului sexual.

Herpesul genital

Este o infectie destul de raspandita, produsa de virusul Herpex Simplex, care nu conduce la dureri in zona pelviana sau la infertilitate, dar produce leziuni foarte dureroase in zona genitala. Nu exista un tratament care sa duca la vindecare completa, persoana infectata este purtatoare a acestui virus pentru intreaga viata. Din cauza unor factori declansatori (stres, imunitate scazuta, expunerea prelungita la soare, etc.) infectia se manifesta la nivelul zonei genitale prin aparitia unor vezicule dureroase, pline cu un lichid incolor care se sparg si se usuca dupa maxim zece zile. Lichidul acestor basici este foarte infectant si din aceasta cauza se recomanda evitarea contactului sexual in timpul eruptiei.

Gonoreea (Blenoragie sau „sculament”)

Gonoreea este o infectie produsa de bacteria Neisseria Gonorrheae ce se transmite pe cale sexuala si nu numai. Aceasta infectie este foarte periculoasa datorita faptului ca nu prezinta simptome in primele luni de la infectare. De aceea, controlul medical regulat este esential pentru descoperirea unor astfel de infectii. Simptomele acestei infectii sunt scurgeri vaginale anormale, mancarimi ale zonei vaginale si anale, ciclul menstrual neregulat, dureri in timpul actului sexual, urinari dureroase, etc. Transmiterea se poate face prin contactul cu obiecte contaminate (lenjerie intima, prosoape, toalete). Se trateaza cu antibiotice prescrise de medic.

Tricomoniaza

Tricomoniaza este o infectie destul de raspandita, produsa de parazitul microscopic Trichomonas Vaginalis. Transmiterea se face pe cale sexuala, prin sexul neprotejat dar si prin folosirea unor obiecte infectate (prosoape, lenjeria intima, etc.). Ca si in cazul gonoreei, infectia cu Trichomonas poate sa nu prezinte nici un fel de simptom pentru o anumita perioada de timp de la infectare. Atunci cand apar insa, acestea sunt secretii vaginale anormale, cu un miros urat, dureri in timpul urinarii si in timpul contactului sexual, dureri abdominale. Se trateaza cu medicamente antiprotozoare, in cazul unui cuplu, ambii parteneri trebuie tratati simultan.

Sida

Este o infectie incurabila produsa de virusul HIV (virusul imunodeficientei umane). Acest virus afecteaza sistemul imunitar al organismului, capacitatea acestuia de a se apara de infectiile care in mod normal ar fi respinse de un organism sanatos. Din aceasta cauza, pentru persoanele infectate cu HIV o banala raceala poate fi fatala. Virusul HIV se transmite in special prin contactul sexual neprotejat, dar si prin contactul mucoaselor sau leziunilor unei persoane cu lichide biologice contaminate (sange, secretii vaginale, sperma). Infectarea se produce in cazul in care la nivelul pielii sau mucoaselor persoanei sanatoase exista leziuni cu care lichidele biologice infectate intra in contact. HIV se transmite prin saliva, urina, secretii nazale, lacrimi, transpiratie sau fecale numai daca acestea contin

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
6 tipuri de sex. Tu în care crezi?
6 tipuri de sex. Tu în care crezi?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”