3 analize obligatorii pentru femei

Testul Papanicolau este in­vestigatia pentru screening-ul modificarilor colului uterin.
  • Publicat:
3 analize obligatorii pentru femei
3 analize obligatorii pentru femei

Iata care sunt acestea: testul Papanicolau – care ne arata eventuale modificari pe col, examenul secretiei vaginale – din care aflam daca sunt schimbari in celulele din uter si mamografia (de la 40 de ani incolo) – care ne spune daca au aparut chisturi ori tumori ale sanului.

Medicii ne recomanda sa le facem pe toate o data pe an, cand mergem si la consultatia gi­ne­cologica periodica. I-am cerut sfaturi si lamuriri Ralucai Hera, ginecolog. „Consultatia gine­co­logica este cel mai bine sa o faci la mijlocul ciclului men­strual. Daca mergi la medic ina­inte de menstruatie, poti eli­mina deja celule care ar pu­tea interfera cu rezultatul tes­tului Papanicolau. Inainte de a merge la ginecolog este bine sa nu introduci nimic in vagin cel putin 2 zile inaintea con­sultatiei, deoarece ai putea avea rezultate false la testul Papanicolau. Asta inseamna sa nu ai contact sexual, sa nu faci irigatii vaginale, sa nu introduci tampoane”, ne recomanda dr. Raluca Hera.

Testul Papanicolau si examenul secretiei vaginale

Testul Papanicolau este in­vestigatia pentru screening-ul modificarilor colului uterin. O procedura simpla, nedureroasa. Secretia vaginala normala contine celule eliminate de la nivelul colului uterin si al uterului.

Aceste celule sunt prelevate prin periere de catre medicul ginecolog sau de catre o asistenta medicala, cu ajutorul unei periute special concepute.

Celulele sunt intinse pe o lama de sticla si trimise la laborator, unde sunt examinate la microscop, pentru a se depista eventuale modificari sau anomalii.

Daca rezultatul testului Papanicolau este anormal, acest lucru poate semnala o modificare la nivelul celulelor colului uterin, cum ar fi: inflamatia (iritatia) – de la o infectie a colului uterin, infectie cu papilomavirus (HPV), virusul herpetic (HSV II), trichomonas vaginalis, chlamydia, o micoza vaginala, gonoree, displazia cervicala (displazia de col uterin), cancerul de col uterin (cancerul cervical).

E drept, testul Papanicolau nu ne poa­te da o siguranta de 100%. Doctor Hera spune ca „el poate oferi rezultate incorecte in aproximativ 15-25% din cazuri.

Poate omite cancerul de col uterin in aproximativ 5% din cazuri. Ca regula, testul Papanicolau trebuie efectuat anual. Este recomandat tuturor femeilor incepand de la varsta de
18 ani sau incepand de la varsta la care devin active sexual”.

Mamografia

O investigatie radiologica in timpul careia se examineaza sa­nul si se utilizeaza raze X cu do­za redusa (aproximativ 0.7 mSv). Ea poate depista di­fe­ri­te tipuri de tumori si chisturi. Mamografia ar trebui sa fie fa­cuta anual in cazul femeilor in­tre 40 si 49 ani si la 1-2 ani pentru cele cu varste intre 50 si 75 de ani.

In cazul femeilor mai tinere, autoexaminarea pe­riodica a sanilor nu trebuie ne­glijata. Dureaza doar cateva mi­nute si se efectueaza in pri­ma saptamâna dupa menstruatie. Pentru ca in aceasta perioada stimularea hormonala a sanilor este minima.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum se excita un barbat
Cum se excita un barbat
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: