Ştefan/ Ştefania

[Fane, Fănel, Fănica, Făniţă, Fană, Fănică, iar - sub influenţa străină - Fanny.]
Orginea:
Greacă
Potrivit pentru:
Baiat,Fata

Semnificaţie: coroană, ghirlandă, cunună.

Numele Ştefan provine de la grecescul Stephanos şi se traduce prin termenii “coroană, ghirlandă, cunună” – semnele cu care erau răsplătiţi toţi cei care se întorceau victorioşi din luptă.

În spaţiul românesc, numele Ştefan este foarte uzitat, românii având un adevărat cult pentru Sfântul Ştefan: aproape 400.000 de români poartă acest nume, cu forma sa feminină.

Sfântul Ştefan a fost primul apostol al creştinătăţii şi primul martir condamnat la moarte pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa sa.

Se spune că, alături de Sfântul Ioan Evanghelistul, Sf. Ştefan era cel mai apropiat de Iisus, fiind numit printre “Comites Christi” – “însoţitorii lui Hristos”.

Sfantul Stefan sau Stephanus dupa Noul Testament a fost diacon grec din Ierusalim, fiind primul martir crestin condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Sf. Stefan a fost numarat intre „Comites Christi” – „insotitorii lui Hristos”, alaturi de Sfantul Ioan Evanghelistul, ei fiind cei mai apropiati de Iisus, deoarece sunt primii care au dat marturie suprema de credinta si dragoste: Sfantul Stefan prin moartea pentru Hristos, iar Sfantul Ioan prin imbratisarea fecioriei pentru Hristos.

La noi, formele cele mai intalnite ale numelui sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate: Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma

Nume de sfânt: Biserica ortodoxă îl comemoreză pe Sf. Apostol şi Arhidiacon pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun.
 

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal