Unghii sfărâmicioase

[unghii casante, onicorexis, onicoshizis, onicoschizia, unghii fragile]

Descriere

Multe condiţii medicale pot afecta forma sau textura unghiilor. Unghiile sfărâmicioase înseamnă că unghiile se crapă sau se rup cu uşurinţă. Termenul de onicoschizie se referă la exfolierea unghiilor precum şi la unghiile casante sau moi.

Unghiile sfărâmicioase sunt o condiţie frecventă care afectează cca. 20% din populaţie. Acest simptom apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi. De obicei, unghiile casante se rup sau se exfoliază în straturi orizontale începând de la marginea liberă a unghiei.

Termenul de unghii sfărâmicioase se referă şi la cazurile în care apar despicături longitudinale, fenomen cunoscut sub numele de onicorexis. În ambele cazuri, structura unghiei este anormală.

Utilizarea suplimentelor cu biotină (o vitamină) poate ajuta în unele cazuri de unghii sfărâmicioase. De asemenea, aplicarea cremelor hidratante după scufundarea în apă poate fi benefică.

Cauze posibile

Unghiile sfărâmicioase pot fi observate ca un semn al înaintării în vârstă. Ele mai pot apărea ca răspuns al utilizării îndelungate a lacurilor de unghii, expunerii repetate la solvenţi agresivi cum sunt cei din agenţii de îndepărtare a lacului de unghii. Udarea şi uscarea repetate, expunerile repetate la detergenţi şi apă (aici fiind incluse înotul frecvent şi spălarea frecventă a vaselor) duc la apariţia unghiilor casante. Pentru persoanele care au contact prelungit cu apa soluţia este purtarea mănuşilor de cauciuc, deoarece unghiile absorb apă în proporţie de 20-25% din greutatea lor. Unghiile se dilată (se umflă) pe măsură ce absorb apa, apoi se contractă când mâinile sunt uscate. Cu cât expunerea la apă este mai frecventă cu atât unghiile se dilată şi contractă mai mult, asta ducând la slăbirea lor. 

Unele boli sunt de asemenea asociate cu modificări ale unghiilor care pot include şi unghiile casante. Acestea includ: boala Raynaud, tulburările tiroidiene (hipo- sau hipertiroidismul) sau afecţiunile pulmonare.

Alte cauze posibile includ:
• Infecţii fungice ale unghiilor (onicomicoze);
• Afecţiunile cutanate, de exemplu: psoriazis, lichenul plan, alopecia areata;
• Tuberculoza;
• Sindromul Sjogren;
• Malnutriţia;
• Artrita reactivă;
• Intoxicaţia cu seleniu;
• Nivelele scăzute de zinc şi fier;
• Anemia;
• Anorexia nervoasă;
• Bulimia;
• După tratamentul oral cu retinoizi;

Trebuie să mergi la doctor dacă:

Apar unghii sfărâmicioase pentru a exclude posibilitatea existenţei unor boli subiacente.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?