Durere de dinţi

[Durere dentară]

Descriere

Durerea de dinţi este determinată de inflamarea părţii centrale a dintelui numită pulpă dentară. Aceasta conţine terminaţii nervoase care sunt sensibile la durere. Durerea dentară este datorată  cel mai frecvent cariilor dentare, dar şi infecţiilor, traumatismelor dentare sau pierderii unui dinte. Caria este de regulă o consecinţă a unei igiene orale precare.

Simptomele durerii dentare sunt: durere constantă, trepidantă la nivelul dintelui, durere la atingere sau care se accentuează la contactul cu alimentele sau lichidele dulci, foarte reci sau foarte calde, maxilarul este inflamat şi sensibil în jurul dintelui afectat, febră, stare generală proastă.

Uneori durerea dentară poate fi iradiată din altă parte a corpului, de ex. otalgia (durerea de la ureche) poate determina durere dentară. De asemenea, ea poate iradia de la nivelul maxilarului. Durerea dentară şi cea maxilară sunt întâlnite destul de frecvent şi se pot manifesta variat, de la presiune până la durere severă sau sensibilitate excesivă la stimuli reci sau calzi.

Durerea poate persista mai mult de 15-30 de secunde după îndepărtarea stimulului. Pe măsură ce inflamaţia se extinde durerea devine din ce în ce mai severă.

Cauze posibile

Persoanele cărora li se extrage un dinte pot prezenta durere ca urmare a expunerii la aer a cavităţii dintelui. Afecţiunea este cunoscută sub numele de „sindromul cavităţii uscate”.

Molarii „de minte” pot de asemenea să determine durere. Pe măsură ce erup, apare inflamaţia gingiei în jurul coroanei. Gingia care acoperă coroana dentară se poate infecta şi poate determina durere maxilară şi auriculară. Poate apărea tumefacţia zonei afectate care să determine imposibilitatea închiderii corecte a gurii. În cazurile severe, durerile de la nivelul faringelui pot face deglutiţia (înghiţirea) dificilă.

Cele mai multe dureri dentare apar datorită cariilor. Zahărul şi amidonul din alimente dăunează dinţilor. Bacteriile din cavitatea bucală se înmulţesc în prezenţa acestor componente şi formează o placă bacteriană aderentă la suprafaţa dentară. Bacteriile produc acid care atacă smalţul dintele ducând la apariţia cariilor. Mai multe tipuri de bacterii sunt implicate în acest proces care conduce la infecţie în interiorul dintelui.

Febra şi tumefacţia pot indica prezenţa unui abces dentar care poate necesita tratament antibiotic şi drenaj chirurgical (deschiderea chirurgicală a abcesului).

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

• Durerea este însoţită de tumefacţia gingiilor sau a feţei;
• Apare durere la mestecat;
• Există sângerare sau secreţie în jurul unui dinte;
• Există traumatisme sau leziuni în zona dureroasă;
• Apare durere la deschiderea largă a gurii;
• Febră.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă