Delir (halucinație)

[Halucinaţie]

Descriere, ce este delirul

Delirul este o tulburare gravă a stării mentale a unei persoane care se manifestă prin scăderea atenţiei, scăderea stării de conştienţă şi confuzie. Debutul este de obicei brusc, de cele mai multe ori în câteva ore sau zile.

Adesea delirul poate apărea în prezenţa unuia sau mai multor factori, cum ar fi o boală cronică sau severă, medicamente, infecţii, intervenţii chirurgicale,  droguri sau abuzul de alcool.

Simptomele delirului şi cele ale demenţei pot fi aceleaşi, de aceea informaţiile de la rude sau persoane care au grijă de bolnav sunt foarte importante pentru ca medicul să stabileacă exact diagnosticul.

Semnele şi simptomele delirului se instalează în scurt timp, de la câteva ore la câteva zile. Acestea variază adesea pe parcursul zilei, astfel încât persoana în cauză poate să nu prezinte niciun simptom în anumite momente.

Principalele semne şi simptome ale delirului  includ următoarele:

Diminuarea conştientizării (sau indiferenţă faţă de) mediului înconjurător ceea ce duce la:
• incapacitatea de a se concentra asupra unui subiect sau de a schimba subiectele;
dificultăţi de menţinere a atenţiei;
• fixarea la o anumită idee în loc să răspundă la întrebări sau să participe la conversaţie;
• distragerea cu uşurinţă a atenţiei de lucruri nesemnificative;
dezorientarea temporo-spaţială;
• persoanele în cauză sunt retrase, cu activităţi limitate sau chiar fără activitate;
• interacţiune scăzută cu mediul înconjurător.

Tulburări cognitive (abilităţi cognitive scăzute) ce se pot manifesta astfel:
• tulburări de memorie, mai ales referitor la evenimentele recente;
• dezorientare, nu cunoaşte persoanele, locul sau momentele zilei
• dificultăţi de vorbire şi de amitire a cuvintelor;
• vorbire fără sens, incoerentă;
• dificultăţi în înţelegerea limbajului;
• dificultăţi de scris şi citit.

Modificări de comportament ca de exemplu:
• halucinaţii (vederea unor lucruri care nu există);
• agitaţie, nelinişte, iritabilitate, comportament combativ;
• tulburări ale somnului;
• emoţii extreme cum ar fi frică, anxietate, furie sau depresie.

Delirul este greu de diferenţiat de demenţă, iar o persoană le poate avea pe amândouă. Demenţa este scăderea progresivă a memoriei şi a altor abilităţi cognitive datorită pierderii celulelor nervoase cerebrale şi disfuncţiei treptate. Cea mai frecventă cauză de demenţă este boala Alzheimer.

Există anumite diferenţe între demenţă şi delir: debutul delirului este brusc, în timp ce la demenţă la început apar simptome minore care se agravează cu timpul; atenţia este grav afectată în delir, în timp ce la demenţă în stadiile incipiente persoanele sunt alerte; simptomele delirului variază semnificativ, deseori pe parcursul unei zile, în timp ce la persoanele afectate de demenţă memoria şi gândirea rămân la un nivel relativ constant pe parcursul zilei.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă