Anemie

Descriere

Anemia este o afecţiune hematologică care se manifestă prin scăderea hemoglobinei din sânge cu sau fără scăderea numărului de hematii (celule roşii sangvine).

Aceste celule transportă – prin intermediul hemoglobinei – oxigenul de la nivelul plămânilor la diferite ţesuturi şi organe. Dacă numărul de celule şi cantitatea de hemoglobină sunt scăzute nu se transportă suficient oxigen. Anemia se manifestă la scăderea hemoglobinei sub 12g/dl.

Anemia se manifestă prin slăbiciune, paloarea tegumentelor şi mucoaselor, răcirea extremităţilor (mâini şi picioare reci), ameţeală, cefalee, dispnee (dificultate la respiraţie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosită (limbă inflamată sau tumefiată, umflată), vindecare întârziată a rănilor, dureri toracice, bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

În formele uşoare de anemie aceste simptome pot trece neobservate, dar devin evidente pe masură ce anemia se agravează.

Există mai multe tipuri de anemie şi anume:

  • anemia feriprivă (prin lipsa fierului);
  • anemia prin deficit de vitamină B12 sau acid folic;
  • anemia aplastică (măduva osoasă nu produce suficiente hematii);
  • anemia din bolile cronice;
  • siclemia sau anemia cu celule în seceră (hematiile au forma modificată şi din această cauză sunt distruse de organism şi scade concentraţia hemoglobinei).

De multe ori anemia apare ca o consecinţă a unei alte afecţiuni şi de aceea trebuie investigată.

Factorii de risc pentru anemie sunt următorii: vârsta sub 2 ani, sarcina, femeile cu menstruaţii abundente, alimentaţia săracă în fier, vitamine (B12 şi acid folic) şi minerale, afecţiunile cronice (cancer, insuficienţă renală sau hepatică), pierderile de sânge, infecţiile cronice, boala Crohn, boala celiacă, talasemia, siclemia.

Oboseala cronică care nu are altă explicaţie poate reprezenta o anemie. Pe de altă parte nu orice stare de oboseală este determinată de o anemie.

Anemia poate fi un semn al unei pierderi de sânge care poate fi acută (apărută brusc) sau cronică (se manifestă pe o perioadă mai mare de timp).

Cauze posibile

Cele mai întâlnite cauze de anemie sunt:

  • deficitul de fier – anemie feriprivă (fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei); această anemie poate apărea prin aportul insuficient de fier (mai ales în situaţiile cu necesar crescut de fier – copii, femei însărcinate, adolescenţi), prin absorbţia scăzută a fierului din alimente (în boala celiacă sau când lipseşte o parte din stomac sau din intestinul subţire) sau prin pierderea de sânge care poate fi acută sau cronică (menstruaţii abundente, sângerări la nivelul tubului digestiv -hemoroizi, ulcer gastro-duodenal sau ale tractului urinar, cancer, intervenţii chirurgicale, traumatisme).
  • deficitul de vitamină B12  –  anemie megaloblastică prin aportul insuficient de vitamină B12 din alimentaţie şi anemia pernicioasă prin incapacitatea de absorbţie a vitaminei din alimente datorită lipsei factorului intrinsec (o proteină produsă de stomac);
  • deficitul de acid folic – acidul folic este necesar pentru producerea hematiilor;
  • anemia aplastică – apare prin scăderea numărului de hematii dată de incapacitatea de producţie a măduvei osoase; cele mai frecvente cauze ale anemiei aplastice sunt: infecţiile, anumite medicamente, bolile autoimune, expunerea la radiaţii sau substanţe toxice (ex. plumb), cancer (leucemie, limfom, mielom multiplu, mielodisplazia, boli mieloproliferative), sarcina, afecţiuni renale;
  • anemia din bolile cronice – anumite boli cronice pot interfera cu producţia de hematii ceea ce duce la anemie cronică. Printre aceste boli se numără: diferite forme de cancer, HIV/SIDA, artrita reumatoidă, insuficienţa renală, boala Crohn şi alte boli inflamatorii cronice;
  • anemia cu celule în seceră sau siclemia – anomalie genetică ce presupune producerea unui tip anormal de hemoglobină care modifică forma hematiilor ce transportă această hemoglobină. Capacitatea de transport a oxigenului de către aceste celule este afectată.Celulele modificate pot bloca anumite vase de sânge, ţesuturile suferind ca urmare a lipsei de oxigen si pot apărea crize dureroase (dureri abdominale, osoase, musculare). Organismul distruge mai rapid aceste celule ceea ce duce la anemie.
  • Anemia hemolitică – presupune o distrugere a hematiilor mai rapidă decât posibilitatea de înlocuire a acestor celule de către maduva osoasă.
    Această distrugere poate apărea ca urmare a unui defect celular (siclemie, talasemie) sau celulele sănătoase sunt distruse în anumite condiţii: infecţii, medicamente, tumori, hipersplenism (distrugere exagerată a celulelor sangvine la nivelul splinei), boli autoimune.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Odată cu semnele de anemie prezinţi şi simptome grave cum ar fi:

  • Dispnee (dificultate în respiraţie);
  • Dureri toracice;

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being