Detectarea primelor semne ale ciupercii unghiei

In acest articol, Scholl iti prezinta care sunt simptomele si de ce apar ciupercile la nivelul unghiilor, revenind in ajutorul tau cu recomandari si sfatul pentru combaterea si prevenirea acestora.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Detectarea primelor semne ale ciupercii unghiei

Ciuperca unghiei poate fi o afectiune persistenta daca ramane netratata. Incearca sa constientizezi semnele si cauzele ciupercii pentru a putea fi capabil sa indepartezi infectia.

Desi nu orice semn reprezinta neaprat o ciuperca a unghiei, este important sa cunosti simptomele. De aceea, Scholl vine in ajutorul tau cu cateva sfaturi pentru tratarea acestora. Nu uita ca aplicarea unui tratament inca de la primele semne va face diferenta intre o infectie usoara si una care poate dura ani de zile.

Ciuperca unghiei este nedureroasa la inceput. De asemenea, exista o serie de semne ce trebuie urmarite cu atentie. Acestea pot includa:

  • Cel mai comun semn al ciupercii consta in ingrosarea unghiei, precum si ingalbenirea ei. Unghia poate lua culoarea galbena, alba sau neagra.
  • Dungile galbene de la baza unghiei.
  • O acumulare vizibila de fragmente de piele sub unghii.
  • Unghiile devin foarte fragile si usor de rupt.
  • In timp, ingrosarea poate duce la desprinderea unghiei de piele.
  • Daca infectia nu este tratata, complicatiile pot provoca durere si disconfort, prin urmare, tratamentul se va prelungi pe o perioada lunga de timp.

De ce apare ciuperca unghiei?

O banala taietura a pielii sau o simpla rana poate favoriza aparitia si instalarea ciupercii. Infectia unghiilor de la picior este adesea cauzata de o infectie fungica din jurul degetelor care poate cauza si micoza piciorului.

Ciuperca duce la cresterea si dezvoltarea infectiei in medii cu caldura si umiditate crescuta. De asemenea, exista o probabilitate foarte mare ca aceasta sa apara dupa purtarea unei perechi de incaltaminte mai mult timp sau in cazul in care picioarele sunt transpirate si neaerisite. Piscinele, saunele publice sau alte locuri similare cu umiditate ridicata pot adaposti aceasta ciuperca.

Aproximativ o treime din oamenii care sufera de micoza piciorului pot dezvolta si o infectie a unghiei. Varstnicii sau oamenii care sufera de anumite afectiuni, precum diabet sau micoza piciorului, au un risc crescut de contractare a ciupercii unghiei. Micoza piciorului afecteaza, in general, pielea dintre degete, cauzand roseata, descuamare si senzatie de mancarime.

Actioneaza rapid!

Folosirea unor metode simple de autoingrijire poate fi eficienta in unele cazuri. De exemplu, evitarea purtarii unei incaltaminte care iti face piciorul sa transpire, pastrarea unghiilor scurte, mentinerea unui nivel ridicat de igiena, pot preveni aparitia ciupercii unghiei. Reactia precoce la semne, precum si tratarea lor, este foarte importanta.

Bineinteles, daca ai observat ca semnele ciupercii unghiei persista, expertii nostri iti recomanda sa consulti imediat medicul specialist.

Cateva sfaturi ca sa combati ciuperca unghiei

  • Mentinerea unei rutine de ingrijire a picioarelor este cruciala. La fel de importanta este si pastrarea igienei acestora prin spalarea picioarelor des si mentinerea unghiilor scurte.
  • Nu imparti cu nimeni ustensilele folosite pentru manichiura si pedichiura.
  • In cele din urma, ia in considerare inlocuirea incaltamintei cu totul, incepand de la aruncarea perechilor vechi, pana la purtarea unor optiuni temporare pe durata tratamentului.

Daca aveti o infectie fungica si simptomele se inrautatesc este recomandat sa cautati ajutorul unui medic. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”