Vaccinat dar infectat cu Sars-Cov2? Explică dr. Ionuț Poeană

Cine s-a vaccinat anti Covid19, se mai poate infecta cu Sars-Cov-2? Poate transmite infecția?
  • Publicat:
Vaccinat dar infectat cu Sars-Cov2? Explică dr. Ionuț Poeană
Dr Ionuț Poeană, foto arhiva personală

Astăzi se vorbește despre vaccinurile împotriva Sars-Cov-2. Încă sunt foarte multe întrebări și inclusiv apar știri false la adresa vaccinării.  Despre vaccinurile anti-Covid19 am stat de vorbă cu dr. Ionuț Poenă, medic specialist nefrolog, în Suedia.

 

CSÎD: Cum funcționează aceste vaccinuri împotriva Covid-19?

Dr. Ionuț Poeană: Vaccinurile împotriva Covid19 sunt din punctul meu de vedere un triumf al ingeniozității umane, pentru că nicicând în istoria umanității nu s-a realizat un efort colectiv de o așa amploare pentru a produce un număr atât de mare de soluții alternative la o singură problemă.

Aceste vaccinuri folosesc o tehnologie inovatoare, care învață organismul să producă singur elementele care vor genera răspunsul imun protector, fără a intra în contact propriu-zis cu boala. Deși tehnologia este nouă, a fost testată foarte amănunțit înainte de a se pune pe piață oricare dintre aceste vaccinuri.

 Ce conțin vaccinurile?

CSÎD: Din ce sunt făcute vaccinurile?

Dr. Ionuț Poeană: Vaccinurile sunt în general modalități de a învăța sistemul imunitar cum să lupte cu un microb, înainte de a intra propriu-zis în contact cu acesta, în condiții de siguranță deci. Există tipuri diferite de vaccinuri, care conțin fie agentul patogen inactivat sau atenuat, fie doar părți din el, fie, așa cum sunt vaccinurile împotriva covid, contin doar instrucțiunile necesare pentru ca organismul să construiască singur elementele ce vor genera imunitate.

Vaccinul și riscul de infectare

CSÎD: Cine s-a vaccinat anti Covid19, se mai poate infecta?

Dr. Ionuț Poeană: Niciun vaccin nu e eficient 100% împotriva infectării, și chiar dacă aceste vaccinuri noi au cifre excelente atunci când vine vorba de eficiență, nu sunt infailibile în fața infecției. Există un risc foarte mic de a contracta boala chiar după vaccinare, însă doar o formă ușoara a acesteia, care nu pune în pericol viața.

Persoanele vaccinate, dar care se infectează mai transmit la alte persoane virsul?

CSÎD: Mai pot transmite cei care s-au vaccinat virusul Sars-Cov-2?

Dr. Ionuț Poeană: Dacă o persoană vaccinată împotriva covid19 se infectează, în ciuda șanselor minuscule, atunci da, aceasta poate fi contagioasă într-o proporție mai mică sau mai mare.

 Câte luni suntem protejați?

CSÎD: Cât se estimează că suntem protejați de Sars-Cov-2 după vaccin?

Dr. Ionuț Poeană: Din observațiile inițiale, nivelul de anticorpi protectori scade după circa 6 luni de la contractarea boli. Însă în ciuda acestui fapt, memoria imunologică este mult mai complexă, și se bazează pe mai multe tipuri de celule, care pot rămâne în continuare active chiar după scăderea nivelului de anticorpi. Am detaliat acest subiect pe parcursul a trei clipuri care încearcă să detalieze întreg procesul de imunitate, deci învit pe cei ce doresc să se informeze să acceseze aceste clipuri.

 

Informații despre vaccinuri:

www.vaccinare-covid.gov.ro

Canalul de youtube dr. Ionut Poeană:

https://www.youtube.com/watch?v=_xgt9lzTM_Q&ab_channel=UniversuldinTine

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: