Sincopa vasovagală și senzația de leșin

16.09.2020 | Rotaru Paula

Sincopa vasovagală este principala cauză a leșinului. Se manifestă prin cădere sau pierderea cunoștinței, ca răspuns adaptativ la un stimul sau la o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Aceasta este de cele mai multe ori inofensivă, însă se pot produce traumatisme prin cădere sau când apare într-un mediu periculos.

Se recomandă un consult medical pentru infirmarea unei cauze organice sau tratarea ei, dacă aceasta există.

Sincopa vasovagală: cauze

Sincopa vasovagală apare de cele mai multe ori la debutul unei afecțiuni cardiace, când inima nu mai poate asigura necesarul de sânge organismului. Din cauza gravitației, creierul este lipsit de oxigen și apare senzația de pierdere a cunoștinței.

Sincopa de cauză cardiacă apare cel mai frecvent în timpul efortului fizic, la modificarea bruscă a poziției corpului și uneori la efort fizic minim, când boala se agravează.

În special la adolescenți și tineri, sincopa vasovagală poate avea o cauză emoțională și se poate defini ca un răspuns exagerat al organismului la acțiunea unor stimuli. Acest răspuns apare din cauza unei disfuncții temporare a receptorilor ce reglează frecvența cardiacă și constricția vaselor de sânge. De cele mai multe ori, leșinul poate apărea în condiții de frică, la vederea unei manevre chirurgicale sau a sângerării.

Modificările bruște ale posturii, ridicarea bruscă din pat, rotirea bruscă a corpului pot provoca sincopă prin modificarea tensiunii arteriale, fiind întâlnite adesea la persoane cu tensiune arterială mică, la persoanele vârstnice și la cele cu afecțiuni cardiace.

În cazul adolescentelor și femeilor tinere, sincopa vasovagală poate apărea la căldură excesivă, la duș, la saună sau în perioadele toride de vară. Cauzele sunt reprezentate de hipotensiunea provocată de vasodilatație sau deshidratare, precum și de hipocalcemia specifică în perioada de vară, ca urmare a excesului de vitamina D3.

Pagina 1 din 6