Senzația de nod în gât sau de sufocare (globul faringian): din ce cauză apare și cum poate fi ameliorată

17.09.2020 | Rotaru Paula
Senzația de nod în gât sau de sufocare (globul faringian): din ce cauză apare și cum poate fi ameliorată

Ce este și cum se manifestă globul faringian?

Globul faringian produce sentimente de disconfort, acestea fiind caracterizate printr-o senzație de corp străin în gât.

Unele persoane se pot prezenta la medic afirmând că la nivelul gâtului există un nodul sau un obiect care le zgârie sau le pune presiune pe această zonă.

Unii oameni pot afirma chiar faptul că o pastilă a rămas lipită în gât. Totuși, diferența cea mai importantă între globul faringian și oricare alte afecțiuni ale gâtului o reprezintă faptul că nu este prezent niciun corp străin real în gât.

Senzația de nod în gât nu implică durere, dar este deranjantă. Totuși, această senzație să fie diferențiată de disfagie, adică dificultatea de a înghiți. Există cazuri rare în care oamenii au raportat disfagia în asociere cu globul faringian, lucru care a amplificat anxietatea, deoarece aceștia au considerat că deglutiția va provoca sufocare.

Chiar și așa, majoritatea persoanelor care au experimentat acest sentiment neplăcut au observat că simptomele s-au diminuat temporar după ce au consumat lichide sau mâncare.

Există situații în care anxietatea și tulburările psihice pot provoca senzația de nod în gât. Afecțiunea de acest tip poartă numele de glob isteric (globus hystericus), iar specialiștii din domeniul sănătății, inclusiv Hipocrate, au presupus că persoanele cu aceste simptome erau isterice. În momentul actual se consideră că senzația de glob faringian poate avea atât cauze de ordin psihic, cât și de ordin fizic.