Usturimi anale, balonare, gaze în exces – care e problema?

  • Publicat:
Usturimi anale, balonare, gaze în exces - care e problema?
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te confrunți frecvent cu usturimi anale și alte simptome neplăcute, cum ar fi durerea în zona anusului, sângerările, crampele și balonarea abdominală sau gazele intestinale, mergi la medic pentru a afla care este cauza.

De multe ori, astfel de manifestări pot apărea din cauza alimentelor picante sau care sunt greu de digerat. Și consumul excesiv de cafea sau alcool poate duce la astfel de probleme. Există însă situații când dureroasele usturimi anale și restul simptomelor sunt consecințe ale anumitor boli, unele dintre ele chiar grave. Află mai jos din ce cauze te poți confrunta cu usturimi anale, durere și disconfort abdominal pronunțat.

Suferi de usturimi anale? De vină pot fi bolile inflamatorii intestinale!

Afecțiuni precum boala Crohn sau colita ulcerativă pot duce la durere, usturimi anale, crampe abdominale, diaree, oboseală, scădere în greutate și chiar hemoragie în zona anală.

La fel de posibil este ca proctita (inflamația mucoasei de la nivelul rectului, ultima parte a intestinului gros) să fie de vină pentru:

  • usturimile și durerile anale
  • incontinența fecală
  • constipația
  • flatulența
  • sângerările rectale
  • senzația imperioasă de defecare

Potrivit ASPIIR, proctita poate surveni și în context infecțios cu germeni patogeni proveniți din alimente contaminate (Salmonella) sau transmitere sexuală (herpes genital, gonoree, sifilis), după radioterapie pentru un cancer în zona bazinului (cancer de col uterin sau de prostată), după un tratament cu antibiotice sau antiinflamatoare, după obstrucția unui vas de sânge sau posttraumatic (după clisme agresive sau sex anal).

Citește și: Mirosul urât al scaunului – ce probleme de sănătate poate ascunde

Hemoroizi, fisuri anale, cauze ale usturimilor și durerilor în zona anusului

Fistulele perianale determinate de o infecție, fisurile anale cauzate de constipația cronică și hemoroizii pot sta la baza usturimilor și durerilor anale, precum și a altor simptome, precum durerea la defecație, diareea, mâncărimile și sângerările anale.

Proctalgia fugax este o altă posibilă cauză a episoadelor de durere anală spontană, intensă, ascuțită.

Printre factorii declanșatori ai acestei afecțiuni se numără lipsa de mișcare prelungită sau, din contră, activitatea fizică excesivă, dieta săracă în fibre alimentare, paralizia cerebrală, hiperlordoza, fibroza musculară, anomaliile musculare cu hipertrofie sau traumele în zona lombară.

Citește și: 7 simptome specifice hemoroizilor, dar care pot ascunde cancerul anal

Infecția cu virusul HPV și sexul anal neprotejat sunt, de asemenea, factori de risc implicați în apariția cancerului anal, care se poate manifesta prin tulburări de tranzit intestinal, dureri și usturimi anale, secreții urât mirositoare și dezvoltarea unui nodul în zona anusului.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân