Usturimi anale, durere, disconfort abdominal – care sunt cele mai frecvente cauze?

04.08.2021
Usturimi anale, durere, disconfort abdominal - care sunt cele mai frecvente cauze?
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te confrunți frecvent cu usturimi anale și alte simptome neplăcute, cum ar fi durerea în zona anusului, sângerările, crampele și balonarea abdominală sau gazele intestinale, mergi la medic pentru a afla care este cauza.

De multe ori, astfel de manifestări pot apărea din cauza alimentelor picante sau care sunt greu de digerat. Și cafeaua sau alcoolul în exces poate duce la astfel de probleme. Există însă situații când dureroasele usturimi anale și restul simptomelor sunt consecințe ale anumitor boli, unele dintre ele chiar grave.

Află mai jos din ce cauze te poți confrunta cu usturimi anale, durere și disconfort abdominal pronunțat.

Suferi de usturimi anale? De vină pot fi bolile inflamatorii intestinale!

Afecțiuni precum boala Crohn sau colita ulcerativă pot duce la durere, usturimi anale, crampe abdominale, diaree, oboseală, scădere în greutate și chiar hemoragie în zona anală.

La fel de posibil este ca proctita (inflamația mucoasei de la nivelul rectului, ultima parte a intestinului gros) să fie de vină pentru usturimile și durerile anale, incontinența fecală, constipația, flatulența, sângerările rectale sau senzația imperioasă de defecare.

Potrivit ASPIIR, proctita poate surveni și în context infecțios cu germeni patogeni proveniți din alimente contaminate (Salmonella) sau transmitere sexuală (herpes genital, gonoree, sifilis), după radioterapie pentru un cancer în zona bazinului (cancer de col uterin sau de prostată), după un tratament cu antibiotice sau antiinflamatoare, după obstrucția unui vas de sânge sau posttraumatic (după clisme agresive sau sex anal).

Hemoroizi, fisuri anale, cauze ale usturimilor și durerilor în zona anusului

Fistulele perianale determinate de o infecție, fisurile anale cauzate de constipația cronică și hemoroizii pot sta la baza usturimilor și durerilor anale, precum și a altor simptome, precum durerea la defecație, diareea, mâncărimile și sângerările anale.

Proctalgia fugax este o altă posibilă cauză a episoadelor de durere anală spontană, intensă, ascuțită.

Printre factorii declanșatori ai acestei afecțiuni se numără lipsa de mișcare prelungită sau, din contră, activitatea fizică excesivă, dieta săracă în fibre alimentare, paralizia cerebrală, hiperlordoza, fibroza musculară, anomaliile musculare cu hipertrofie sau traumele în zona lombară.

Infecția cu virusul HPV și sexul anal neprotejat sunt, de asemenea, factori de risc implicați în apariția cancerului anal, care se poate manifesta prin tulburări de tranzit intestinal, dureri și usturimi anale, secreții urât mirositoare și dezvoltarea unui nodul în zona anusului.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Ce simptome au alergicii la ambrozie
Ce simptome au alergicii la ambrozie
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee