Tratamente eficiente împotriva alergiilor. Nasul, ochii şi pielea, printre cele mai afectate organe

Află cum se manifestă alergiile şi ce medicamente te pot ajuta să scapi de simptomele neplăcute.
17.05.2020
Tratamente eficiente împotriva alergiilor. Nasul, ochii şi pielea, printre cele mai afectate organe

Alergiile sunt o problemă des întâlnită în sezonul cald, iar cauzele sunt reprezentate de atopie, adică o predispoziţie genetică în care sistemul imunitar reacţionează exagerat în prezenţa alergenilor şi duce la o reacţie alergică.

Exemple de alergeni sunt polenul, praful, mucegaiul, blana animalelor, acarienii, ambrozia, anumite alimente (alune, ouă, căpşune etc.) sau chiar diverse medicamente.


Lăcrimarea abundentă a ochilor, strănutul, secreţiile nazale, urticaria sunt doar câteva dintre simptomele care pot semnala existenţa unei alergii.

Ce zone ale corpului sunt afectate de alergii

În funcţie de alergen şi de locul pătrunderii acestuia, simptomele experimentate pot fi diverse.

Nas, ochi, sinusuri, gât

Atunci când alergenii sunt inhalaţi, aşa cum este cazul polenului sau prafului, corpul secretă histamină pentru contracararea reacţiei alergice, ceea ce duce la hipersecreţie de mucus nazal şi inflamarea sinusurilor.

Astfel, simptomele pot consta în secreţii nazale abundente, mâncărimi nazale, strănut frecvent, lăcrimare excesivă şi dureri în gât.

Plămâni

Ca urmare a unei reacţii alergice, o persoană se poate confrunta cu crize de astm.

Inhalarea unui alergen determină inflamarea mucoasei care căptuşeşte plămânii şi astfel pot apărea dificultăţi de respiraţie, cum ar fi respiraţia sacadată, senzaţia de sufocare sau hiperventilaţia.

Stomac

Printre alimentele cu cel mai ridicat potenţial alergen se numără alunele, fructele de mare, lactatele şi ouăle.

În cazul copiilor, alergia la lapte de vacă poate determina apariţia unor simptome precum eczeme, colici şi diaree.

În ceea ce îi priveşte pe adulţi poate exista intoleranţă la lactoză, dar aceasta este diferită de alergia la lapte, şi se manifestă prin balonare, flatulenţă excesivă şi diaree.

Piele

Alergiile pot cauza şi simptome care vizează pielea. Cele mai frecvente probleme ale pielii cauzate de alergii sunt dermatita atopică (eczema) şi urticaria.

Majoritatea reacţiilor alergice se manifestă uşor sau moderat, nefiind necesar tratament medical. În schimb, sunt şi situaţii severe, când o alergie poate duce la anafilaxis, o urgenţă medicală care, netratată, pune în pericol viaţa!

Alimentele alergene, insectele şi anumite medicamente prezintă cel mai ridicat risc de şoc anafilactic. De aceea, este important să se evite astfel de alimente sau expunerea la factori alergeni, precum praful, polenul etc.

Cum se tratează alergiile

Tratamentul medical al alergiilor constă în:

  • Antihistaminice – acestea blochează producţia de histamină şi, prin urmare, reduc riscul de apariţie a simptomelor. Sunt disponibile fără reţetă medicală şi se comercializează sub formă de comprimate, spray nazal sau picături de ochi.
  • Spray-uri nazale pe bază de corticosteroizi – sunt eficiente pentru tratamentul formelor moderate sau severe de rinită alergică, dar este necesar consultul medicului alergolog pentru prescrierea acestora.
  • Terapie combinată – aceasta constă în administrarea în paralel a antihistaminicelor şi folosirea spray-ului nazal pe bază de corticosteroizi. Este indicată în formele moderate şi severe de rinită alergică.
  • Adrenalină (epinefrină) – aceasta este o substanţă pe care orice persoană alergică ar trebui să o aibă la îndemână, în eventualitatea în care se confruntă cu şoc anafilactic. Adrenalina se comercializează sub forma unui stilou injector cu doză standard.
  • Spray-uri nazale cu apă marină – acestea sunt indicate pentru prevenirea şi ameliorarea formelor uşoare de rinită alergică, dar şi pentru reducerea inflamaţiei la nivelul sinusurilor.
  • Imunoterapie alergenică (desensibilizare) – este un tratament pe termen lung care constă în „antrenarea” răspunsului sistemului imunitar la diverşi alergeni. Metoda presupune administrarea regulată şi graduală a mici cantităţi din alergen, sub forma injecţiilor, comprimatelor sublinguale, spray-urilor nazale sau dropsurilor.
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români