Sȃnii mici sunt mai expuşi la dezvoltarea chisturilor mamare

Chisturile la sân sau nodulii se formează din cauza dereglărilor hormonale şi presupun existenţa unor formaţiuni dure în zona sânului sau către axilă.
29.09.2016
Sȃnii mici sunt mai expuşi la dezvoltarea chisturilor mamare

Chisturile la sân sau nodulii se formează din cauza dereglărilor hormonale şi presupun existenţa unor formaţiuni dure în zona sânului sau către axilă. Acestea sunt în majoritate benigne şi nu prezintă un risc major pentru femeie decât atunci când aceasta are în familie şi un istoric al cancerului de sân în linie directă.

Chisturile sunt frecvente la femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani, dar pot apǎrea şi la fetele cu vârste mai mici de 20 de ani. Unele femei pot avea un singur chist mamar sau mai multe, la un singur sân sau la ambii.

“Chisturile au o consistenţǎ moale, în cazul în care acestea se gǎsesc aproape de suprafaţa pielii sau o consistenţǎ durǎ dacǎ au apǎrut mai adânc în ţesutul mamar. Ele se pot dezvolta în orice parte a sȃnului, însǎ cel mai frecvent apar în jumătatea superioară. Deşi cauza exactă care duce la apariţia acestori chisturi nu este cunoscutǎ, specialiştii considerǎ cǎ una dintre cauze poate fi excesul de estrogen din organism. Chisturile sunt formaţiuni benigne ce dispar, în mod normal dupǎ intrarea în memopauzǎ, în lipsa unei terapii hormonale”, precizează medicul ginecolog Alina Oprea pentru Gândul.

Chisturile nu necesitǎ tratament decât dacǎ au dimensiuni mari sau dacǎ produc durere. “De obicei, durerea este un simptom care apare în special înaintea apariţiei menstrei, iar acestǎ durere se numeşte durere ciclicǎ, deoarece apare o datǎ pe lunǎ, iar durerea constantǎ se numeşte durere non-ciclicǎ. Specialiştii afirmǎ cǎ prezenţa acestor chisturi mamare nu se asociazǎ cu creşterea riscului de cancer de sân”, adaugă medicul Alina Oprea.

Cauzele care duc la dezvoltarea chisturilor mamare

Excesul de estrogen din organism poate juca un rol în apariţia acestora. “Fiecare sân conţine lobi glandulari dispuşi sub forma unor petalele de margaretǎ. La rândul loc, aceştia sunt divizaţi în lobuli care produc laptele în timpul sarcinii şi al alăptării. De aici, nişte mici ducte conduc laptele spre un rezervor. Chistul mamar apare atunci când ductele se dilatǎ şi se umplu cu lichid ca urmare a creşterii exagereate a glandei sau a ţesutului conjunctiv care dǎ şi forma sânului.

Microchisturile sunt formaţiuni mici care pot fi observate în timpul testelor imagistice, în timp ce macrochisturile sunt formaţiuni ce au între 2.5 – 5 cm. Chisturile mamare mari pot exercita presiune asupra ţesutului mamar din apropiere, motiv pentru care unele chituri sunt dureroase”, mărturiseşte medicul ginecolog Alina Oprea, de la clinica Medlife.

• Sensibilitate  dureroasă ȋn zona chistului sau la nivelul sȃnului;
• Creşterea ȋn volum a chistului cu cȃteva zile ȋnaintea menstruaţiei;
• Scǎderea ȋn volum a chistului şi ameliorarea durerilor şi a sensibilitǎţii o datǎ ce menstra a trecut;
• Creşterea ȋn volum a sȃnului ȋnainte de menstrǎ.

Chisturile la sân sau nodulii se formează din cauza dereglărilor hormonale şi presupun existenţa unor formaţiuni dure în zona sânului sau către axilă. Acestea sunt în majoritate benigne şi nu prezintă un risc major pentru femeie decât atunci când aceasta are în familie şi un istoric al cancerului de sân în linie directă.

Primul lucru care trebuie făcut este o ecografie sau o mamografie, pentru a stabili dimensiunile şi dispunerea nodulilor. Dacă nodulii devin dureroşi sau jenează, se impune un consult medical. Pentru a stabili natura lor se pot face puncţii sau se pot extrage chirurgical, mai ales dacă au dimensiuni mari şi sunt dureroşi. Dacă au dimensiuni mici şi nu se simt la atingere, iar în ţesutul mamar nu există alte leziuni, se administrează un tratament pe bază de hormoni care ajută la retragerea sau stagnarea creşterii acestora. De regulă, chisturile dispar după o naştere normală şi alăptare la sân”, subliniază medicul Alina Oprea.

Chisturile mamare pot fi descoperite la o ecografie de rutinǎ. “De asemenea, ȋn cazul în care femeia identificǎ o formaţiune asemǎnǎtoare unui nodul, trebuie sǎ se prezinte la medic pentru a afla originea acesteia. Dacă aceasta prezintă lichid, este un chist. Prin intermediul ecografiei, medicul specialist identificǎ dacǎ formaţiunea este plinǎ cu lichid sau este solidǎ şi dacǎ este un chist sau un nodul. Dacǎ ecograful descoperă o masǎ solidǎ, specialistul va recomanda femeii realizarea unei biopsii sau a unei aspiraţii cu ac fin.

De asemenea, aspiraţia cu ac fin este utilizatǎ şi pentru diagnosticarea chisturilor. Dacǎ dupǎ ce acul fin a fost introdus, lichidul din interiorul chistului este extras, atunci este vorba de un chist. Dacǎ nu existǎ lichid ȋn formaţiune, medicul va extrage o mostrǎ de celule pentru a le trimite spre laboratorul de analize. Dacǎ lichidul extras conţine sânge este, din nou, nevoie de realizarea unor analize”, precizează Oprea.

Tratamentul chisturilor mamare

Pentru chistul mamar simplu nu este necesar tratamentul, ci doar monitorizarea periodicǎ a acestuia prin intermediul ecografiei.

“Chisturile se trateazǎ atunci cȃnd au dimensiuni mari,  există risc de spargere sau sȃnge ȋn lichid.  Tratamentul poate fi diferit:

Suplimente naturale sau diferite geluri – medicul poate recomanda suplimente de vitamina E, seleniu, vitamina A sau un ulei din seminţe de coacăze negre.

Tratamentul hormonal – medicul va recomanda utilizarea contraceptivelor orale pentru reglarea ciclului menstrual, dar şi pentru a diminua şansele de recurenţǎ a chisturilor mamare.

Aspirarea – ȋn cazul ȋn care chistul este mare şi provoacă disconfort sau nu dispare pe cont propriu, aceastǎ metodǎ poate fi utilizatǎ pentru drenarea lichidului din interiorul chistului. Medicul va insera acul în chist, ghidat de ecograf. Procedura poate fi repetatǎ în cazul în care chistul apare din nou”, afirmă specialistul.

• Sȃnii mici sunt mai expuşi la dezvoltarea chisturilor, avȃnd o cantitate mai micǎ de grǎsime ȋn glandǎ.
• Chisturile mamare dispar o datǎ cu sarcina şi dupǎ instalarea menopauzei, ȋn lipsa unei terapii hormonale.
• Chisturile mamare nu se asociazǎ cu creşterea riscului de cancer de sȃn.
• Evitaţi toate bǎuturile care conţin cafeinǎ, inclusiv ciocolata.
• Reduceţi sarea din alimentaţie.
• Utilizaţi un sutien suportiv cu câteva zile ȋnainte de menstrǎ pentru a reduce disconfortul.
• Realizaţi periodic ecografii mamare pentru a monitoriza chisturile.

Recomandare video
TOP alimente care cresc libidoul