Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?

  • Publicat:
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
Foto: Profimediaimages.ro

Numărul persoanelor care cred că regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos e adevărată este mai mare decât ne-am aștepta. Potrivit unui studiu, 87% dintre persoanele intervievate au declarat că ar mânca alimente scăpate pe jos sau că au făcut deja acest lucru de mai multe ori, pentru că nu există niciun risc.

Totuși, cât de sigură este regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos? Nu există niciun pericol de contaminare cu tot felul de bacterii periculoase, chiar dacă ridicăm alimentul de pe jos în mai puțin de 5 secunde? Iată ce spun studiile despre acest subiect controversat.

Care este regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos

Pe scurt, regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos spune că orice aliment care atinge podeaua este sigur de mâncat – adică necontaminat de microorganisme – dacă este ridicat în mai puțin de 5 secunde.

Mai mult decât o regulă, este de fapt o scuză pe care unii dintre noi o invocăm în fața altora atunci când consumăm un aliment scăpat pe jos.

Și totuși, este sigur să facem asta, indiferent cât de curată este – aparent – suprafața pe care cade alimentul respectiv?

E sigur sau nu să mâncăm alimentele scăpate pe jos?

Potrivit celor mai recente studii, regula celor 5 secunde este DOAR UN MIT. Deci NU trebuie să mâncăm un aliment scăpat pe jos, pentru că se poate contamina în mai puțin de 5 secunde.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers a arătat că nivelul de umiditate al alimentului, textura suprafeței pe care acesta cade și timpul de expunere sunt, toți, factori care contribuie la contaminare.

Iată ce au descoperit savanții:

  • cu cât un aliment este mai umed și mai lipicios, cu atât riscul de contaminare este mai crescut (exemple: paste, înghețată, pepene, dulceață etc.)
  • podeaua acoperită cu mochetă e mai sigură decât cea din lemn sau acoperită cu gresie ori parchet laminat – în sensul că microorganismele sunt mai greu de transferat în alimentul care cade pe jos
  • în unele cazuri, contaminarea se produce în mai puțin de 1 secundă

Toxiinfecție alimentară cauzată de alimente contaminate: simptome

Știm acum că nu este sigur să mâncăm alimente scăpate pe jos, dar care este de fapt pericolul?

Potrivit specialiștilor, pe suprafețe pot exista numeroase virusuri și bacterii care pot provoca toxiinfecții alimentare. Acestea pot fi extrem de periculoase, mai ales în cazul copiilor mici, al gravidelor, vârstnicilor și persoanelor cu imunitate scăzută.

Cele mai recente statistici ale Centers for Disease Control and Prevention (CDC) arată că anual sunt înregistrate 76 de milioane de cazuri de toxiinfecție alimentară, 325.000 de spitalizări și 5.000 de decese, doar în America.

Cele mai comune microorganisme care pot cauza toxiinfecție alimentară sunt:

Printre simptomele care pot indica o toxiinfecție alimentară se numără: durerile și crampele abdominale, starea de greață, vărsăturile, scaunele diareice, febra și/sau frisoanele, durerile de cap cauzate de deshidratare.

Dacă aceste simptome nu se ameliorează în maximum 3-4 zile, solicitați ajutor medical de urgență!

Surse: healthline.com, kidshealth.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”