Ficatul mărit nu doare, dar dă câteva semne subtile. Cum știi că ai ficatul încărcat cu grăsime

Ficat cu probleme - care sunt semnele la care trebuie să fii atent și din ce cauză se instalează steatoza hepatică (ficat gras). Află mai jos!
  • Publicat:

Alimentaţia bogată în grăsimi și zaharuri și consumul excesiv de alcool îşi lasă inevitabil amprenta asupra sănătății noastre, iar ficatul este primul care semnalează apariţia unei probleme.

Deşi este considerat „un organ tăcut” care nu produce simptome evidente, există câteva semnale care indică apariţia unei disfuncţionalităţi sau afecţiuni hepatice. Vezi mai jos care sunt semnele unui ficat cu probleme!

Semnele unui ficat cu probleme (steatoza hepatică)

Nivelul crescut al colesterolului şi obezitatea constituie doi dintre cei mai importanţi factori de risc pentru un ficat cu probleme, care prezintă depuneri excesive de grăsime.

Indicatorii la care trebuie să fiţi atenţi în acest caz sunt:

Un factor major de risc în cazul steatozei non-alcoolice este şi rezistenţa la insulină. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt însoţite de inflamaţie, ce semnalează momentul în care boala se declanşează.

Semnele ficatului intoxicat cu alcool

Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic în momentul în care consumul zilnic depăşeşte 20 de grame alcool pur la femei şi 30 de grame la bărbaţi.

Când ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, funcţiile sale au de suferit. Factorul major de risc este în acest caz alcoolul în stare pură. Indicatorii la care trebuie să fiţi atenţi sunt:

O formă mai severă a hepatitei alcoolice determină simptome precum:

  • starea generală proastă
  • icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor, cauzată de creşterea nivelului bilirubinei)
  • durere în zona ficatului

Atunci când hepatita se manifestă pe o perioadă mai lungă de 6 luni, aceasta este diagnosticată ca fiind cronică. În cazul acestei afecţiuni, ficatul rămâne inflamat chiar şi în lipsa altor simptome. Astfel, există cazuri în care oamenii au hepatită cronică de peste 20 de ani, fără să primească acest diagnostic.

Întrucât cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D şi ficatul gras), simptomele sunt extrem de variate și pot consta în:

Cum putem trata ficatul gras?

Ficatul gras non-alcoolic este diagnosticat atunci când mai mult de 10% din ficat prezintă depuneri adipoase. Aceasta poate progresa spre ciroză şi chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului).

Ficatul gras este asociat şi cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute în sânge, un nivel ridicat al colesteroului dăunător şi un nivel mic al colesterolului benefic.

În tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentaţiei, astfel încât corpul să metabolizeze rapid grăsimile ingerate.

Tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice se bazează în principal pe modificarea stilului de viaţă, alimentaţiei nesănătoase, dar şi pe vizite la medic pentru efectuarea unor analize de rutină, în special la femei, unde sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatică.

O măsură la îndemâna tuturor pacienţilor cu probleme hepatice este menţinerea unei alimentaţii bogate în proteine şi cu conţinut scăzut de grăsimi şi glucide, în care consumul de grăsimi saturate  este înlocuit cu cele nesaturate conţinute în peşte, ulei de măsline, nuci.

De asemenea, includeți în dieta zilnică multe fructe şi legume cu rol antioxidant, precum sfecla roşie, varza de Bruxelles, conopidă sau ardei gras, ce ajută şi la secreţia bilei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”