„Otrăvuri” pentru memorie

Nu ajunge să vă exersaţi şi stimulaţi memoria, trebuie să o şi păziţi împotriva atacurilor mediului şi alimentelor dăunătoare. Zi de zi, oamenii vin în contact cu substanţe chimice şi consumă grăsimi saturate care pot otrăvi memoria. Ferindu-vă de următoarele otrăvuri, puteţi încetini sau chiar preveni pierderea memoriei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
„Otrăvuri” pentru memorie

Nu ajunge să vă exersaţi şi stimulaţi memoria, trebuie să o şi păziţi împotriva atacurilor mediului şi alimentelor dăunătoare.

Zi de zi, oamenii vin în contact cu substanţe chimice şi consumă grăsimi saturate care pot otrăvi memoria.

Ferindu-vă de următoarele otrăvuri, puteţi încetini sau chiar preveni pierderea memoriei.

Stresul

Pe lângă faptul că afectează starea generală a sănătăţii, stresul vă erodează şi memoria. Dacă valurile scurte de stres vă pot ambala motorul mental, bombardamentul constant al hormonilor stresului vătămează, în cele din urmă, celulele cerebrale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că stresul întrerupe comunicarea chimică, esenţială pentru potenţarea pe termen lung care declanşează învăţarea. Stresul stimulează şi secreţia de cortizol, un hormon care ajută la prelucrarea carbohidraţilor, dar, în cantităţi excesive, poate vătăma celulele cerebrale.
Glucocorticoizii inhibă capacitatea creierului de a absorbi glucoza, principala sa sursă de energie, şi îl fac incapabil să modereze alte semnale chimice. În consecinţă, celulele cerebrale devin supraexcitate, se deteriorează sau mor.

Nu e de mirare că oamenii care trăiesc şi muncesc în condiţii de stres constant spun că învaţă şi îşi amintesc cu greu.

Medicamentele

Savanţii au descoperit că medicamentele antiinflamatoare (pe care le cunoaşteţi sub numele de ibuprofen) vă pot deteriora memoria. Dacă în jur de 40% din aceste medicamente sunt prescrise persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, mai ales pentru artrită, ele au devenit şi alegerea împătimiţilor sportului, pentru combaterea durerilor musculare produse de activitatea fizică intensă.

Studiind un grup de locuitori rurali vârstnici, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Statului Iowa au descoperit că persoanele care luau doze mari de medicamente antiinflamatoare (peste 1.600 de miligrame pe zi) prezentau riscuri mai mari de declin al memoriei de lungă durată. Chiar dacă alte studii au sugerat că antiinflamatoarele pot proteja creierul împotriva demenţei, este posibil ca dozele mari să fie dăunătoare.

De asemenea, medicamentele care sedează cau calmează pot avea drept efect şi încetinirea memoriei şi a învăţăturii. Printre medicamentele care deteriorează memoria se numără antidepresivele, antihipertensivele, antibioticele şi analgezicele.
Puţină lume poate consuma atâtea medicamente, pe orice perioadă de timp, fără a-şi vătăma rinichii.

În orice caz, cercetările ne dau un avertisment: medicaţia excesivă poate avea efecte negative neprevăzute!

Alcoolul

Consumul regulat de cantităţi mari de alcool deteriorează în mod cert memoria şi gândirea. Când bei prea mult, etanolul este descompus în diferite substanţe, printre care acidul gras etil ester, care reduce concentraţia calciului în creier. De vreme ce calciul este esenţial pentru comunicarea celulelor cerebrale, mintea începe să devină lentă şi începe să uite.

Cu toate acestea, nu există dovezi ştiinţifice clare că alcoolul, consumat cu moderaţie, ar deteriora memoria. Unii cercetători au studiat efectele dozelor medii de alcool – 0,05 miligrame per kilogram de greutate corporală –  asupra învăţării şi memoriei verbale şi au descoperit că rezultatul imediat a fost minim sau a constat chiar în îmbunătăţirea memoriei. Unele studii au arătat însă că până şi cantităţile moderate de alcool pot afecta procesele de prelucrare a informaţiilor.

Şi cafeaua poate deteriora memoria. În cantităţi mai mari, cafeina poate supraexcita creierul, făcând concentrarea şi învăţarea dificile. În schimb, în cantităţi mici, cafeina este un bun stimul cerebral.

La fel de nocive sunt şi grăsimile saturate consumate în exces, care reduc alimentarea creierului cu sânge bogat în oxigen.

Apa de la robinet

Apa de la robinet poate fi o altă otravă pentru memorie, mai ales dacă vine dintr-un sistem vechi, prost întreţinut, care conţine numeroase toxine. Nu de puţine ori, apa de la robinet conţine chimicale toxice, plumb şi chiar bacterii.

Alternative mult superioare sunt apa distilată prin fierbere, apa demineralizată, deionizată sau apa obţinută prin osmoză inversă. Prin distilare, apa este purificată în mare măsură de materiile solide dizolvate, de clor şi de materiile toxice. În acest fel sunt îndepărtate şi mineralele.
Alte tipuri de apă „naturală”, ca apa de izvor sau apa minerală îmbuteliată, nu sunt la fel de pure ca apa distilată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”