Nu consuma alcool dacă iei aceste pastile. Ce ţi se poate întâmpla

Sub nicio formă nu trebuie să bei alcool dacă urmezi tratament cu aceste medicamente. Vezi ce reacţii adverse pot apărea dacă combini aceste pastile cu alcoolul.
Nu consuma alcool dacă iei aceste pastile. Ce ţi se poate întâmpla

Multe persoane ştiu că nu au voie să consume alcool dacă iau anumite pastile, dar nu cunosc și motivele.

Antidepresivele, antibioticele, antihipertensivele şi banalele analgezice pe care le iei uneori pentru a calma durerile de cap sau crampele menstruale nu trebuie combinate niciodată cu alcool, pentru că există un risc crescut ca acestea fie să nu-şi mai facă efectul, fie să determine reacţii adverse.

Află mai jos care sunt pastilele ce nu trebuie luate cu alcool şi ce efecte nocive poate avea un astfel de obicei.

Antibiotice

Dacă iei antibiotice cu metrobizadol, tinidazol sau cetotetan şi bei alcool, e foarte posibil să te confrunţi ulterior cu dureri puternice de cap, ameţeală, vărsături şi ritm cardiac accelerat. În cazul în care urmezi tratament cu doxicilină sau linezoid şi consumi alcool, mdicamentele s-ar putea să nu-şi mai facă la fel de bine efectul.

Ţine cont însă alcoolul consumat în exces poate reduce capacitatea de apărare a sistemului imunitar în faţa atacului fungilor sau diverselor bacterii ori virusuri.

Antidepresive

Consumul de alcool în timpul tratamentului cu antidepresive este contraindicat, deoarece poate agrava simptomele pe care medicaţia ar trebui să le ţină sub control. De asemenea, pot apărea reacţii adverse precum ameţeală, slăbiciune şi reacţii încetinite.

Antihipertensive

Consumul regulat sau excesiv de alcool este asociat cu un risc mai crescut de hipertensiune arterială.

Din fericire, poţi ţine sub control tensiunea arterială renunţând la alcool sau consumându-l cu moderaţie. Dar dacă urmezi un tratament cu antihipertensive, cel mai bine renunţi de tot la acest obicei. Discută cu medicul dacă este în regulă să bei ocazional un pahar cu alcool.

Analgezice

Foarte multe persoane apelează la analgezice pentru ameliorarea durerilor, însă nu ştiu că asocierea acestora cu alcool poate creşte riscul de afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi stomacului.

Principalele trei substanţe din astfel de pastile sunt acetaminofenul, acidul acetilsalicilic (aspirina) şi ibuprofenul.

Anticoagulante

Dacă urmezi tratament cu anticoagulante, cum este warfarina, de exemplu, este complet interzis consumul de alcool. Anticoagulantele au rolul de a preveni apariţia cheagurilor prin fluidizarea sângelui.

Consumul de alcool diminuează eficienţa acestor medicamente, în unele cazuri acest lucru fiind fatal. De exemplu, o persoană care suferă un accident vascular cerebral este predispusă riscului de apariţie a unui al doilea AVC, iar riscul este cu atât mai mare dacă persoana respectivă consumă alcool, fumează sau nu doarme suficient.