Monturile: de ce se formează și cum pot fi prevenite

Monturile reprezintă deformări ale încheieturii degetului mare de la picior, care afectează în general femeile într-un număr mai mare decât bărbaţii.
13.11.2021
Monturile: de ce se formează și cum pot fi prevenite
Sursa foto: Shutterstock

Montul este un os normal (primul metatarsian, osul din spatele degetului mare), care devine proeminent din cauza deplasării sale progresive către medial. Această deplasare apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Deşi deformaţia afectează de 10 ori mai frecvent femeile decât bărbaţii, nu s-a demonstrat vreo legătură între deformarea piciorului şi încălţămintea purtată.

Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi împiedică purtarea unui tip de încălţăminte mai strâmtă, întrucât zona afectată intră în conflict cu pantoful şi, din cauza frecării picior-pantof, pielea se inflamează la nivelul proeminenţei.

Pentru cazurile uşoare, încălţămintea largă şi reducerea efortului fizic pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomatologiei şi diminuarea durerii. În cazul deformărilor mai grave, alternativa este intervenţia chirurgicală.

Cauzele monturilor

Proeminenţa osoasă dură apare prin deplasarea primului metatarsian către medial, ceea ce obligă degetul mare să se deplaseze către celelalte degete. Conflictul dintre proeminenţă şi încălţăminte produce îngroşarea adaptativă a pielii de la acel nivel, iar inflamarea pielii este dureroasă.

Nu se cunosc cauzele apariţiei monturilor, însă este demonstrat că nu apar din cauza încălţămintei şi că nu sunt moştenite (ereditare).

Există factori favorizanţi: conformaţia anatomică particulară a piciorului, laxitatea ligamentară specifică femeilor, activităţile socio-profesionale (efort excesiv, sporturi solicitante), obezitatea, bolile reumatologice-inflamatorii (poliartrita reumatoidă, de exemplu), explică dr. Marius Uscatu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, cu specializare în Chirurgia antepiciorului.

Există situaţii particulare ce cresc riscul deformării piciorului:

 • malformaţii congenitale (os inter-metatarseum, metatarsus varus global)
 • boli ale ţesutului conjunctiv (sclerodermia)
 • afecţiuni neuro-musculare (miastenia gravis, neuropatii diverse)
 • traumatisme ale ante-piciorului sau ale gambei
 • intervenţii chirurgicale necorespunzătoare

Monturile: simptome şi complicaţii

 • Din cauza deplasării primului metatarsian, piciorul se deformează progresiv (se lăţeşte)
 • Găsirea unor pantofi adaptaţi acestui picior devine foarte dificilă
 • Conflictul dintre un picior deformat şi un pantof insuficient de larg produce inflamarea pielii de la nivelul proeminenţei, dar şi răni ce se pot infecta
 • Durerea provocată de conflictul picior-pantof face mersul dificil
 • Deformaţia se agravează progresiv: apar dureri plantare (metatarsalgii), degetele laterale se deplasează şi se luxează

Cum pot fi prevenite monturile

Apariţia monturilor nu poate fi prevenită prin nicio metodă, însă există anumite măsuri care pot reduce disconfortul şi ritmul de evoluţie a afecţiunii, precum:

 • O încălţăminte largă poate reduce ritmul agravării deformaţiei
 • Încălţămintea largă şi comodă, care să nu strângă piciorul excesiv, reduce disconfortul şi previne apariţia durerii
 • Pielea inflamată de la nivelul montului necesită adaptarea încălţămintei la forma piciorului
 • În cazul inflamaţiei tegumentului de la nivelul montului, aplicarea de gheaţă local (crioterapie) poate ameliora durerea şi reduce inflamaţia
 • Se pot utiliza unguente şi diferite creme cu acţiune antiinflamatoare în vederea reducerii inflamaţiei, concomitent cu schimbarea majoră de încălţăminte. Unguentele, deşi ajută la vindecarea/regenerarea pielii, nu pot înlocui măsura schimbării încălţămintei cu una mult mai largă.
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Despre yoga, meditație și stres