10 semne de leucemie mieloidă cronică. Fără tratament, duce la deces în 2-3 ani

Leucemia mieloidă cronică (LMC) poate lua pe nepregătite un om aparent sănătos, dar care nu ştie că în interiorul corpului său se petrec schimbări majore, care îi pun viaţa în pericol.
  • Publicat:
10 semne de leucemie mieloidă cronică. Fără tratament, duce la deces în 2-3 ani
Foto: Shutterstock

Ce este leucemia mieloidă cronică

I se poate întâmpla oricui, oricând, indiferent de vârstă şi de stilul de viaţă! Leucemia mieloidă cronică reprezintă o formă de cancer care afectează celulele sângelui şi este caracterizată de o mutaţie genetică a cromozomilor 9 şi 22. Această mutaţie duce la o creştere necontrolată a celulelor albe din sânge, care nu îşi mai pot îndeplini corect funcţiile şi astfel apare incapacitatea organismului de a lupta cu infecţiile, chiar şi cele uşoare.

LMC apare în special în rândul adulţilor (cu precădere la bărbați), vârsta medie la diagnostic fiind de 55-65 de ani, însă există şi cazuri de copii afectaţi de această formă de cancer de sânge (2-3%).

Potrivit statisticilor, anual sunt diagnosticate cu această boală, la nivel mondial, aproximativ 35.000 de persoane, leucemia mieloidă cronică reprezentând 15% din toate tipurile de leucemii diagnosticate la adulţi.

Citește și: Infecții care se transformă în cancer dacă nu sunt tratate. Virusuri și bacterii care provoacă mutații la nivel celular

Cauzele leucemiei mieloide cronice

Din păcate, cauzele acestei boli sunt încă o necunoscută pentru medici. Nu se ştie ce anume determină apariţia acestei boli şi nu există un factor declanşator.

Tot ceea ce se ştie în momentul de faţă este că leucemia mieloidă cronică este o mutaţie care apare întâmplător la nivelul unei celule stem hematopoietice şi oricine poate cădea victimă acestei cumplite boli, indiferent de stilul de viaţă şi antecedentele medicale.

Citește și: Pericolul din bucătărie – substanța care crește riscul de leucemie când pornești aragazul

Simptome leucemiei mieloide cronice

În peste 30% din cazuri, leucemia mieloidă cronică poate fi lipsită foarte mult timp de simptome, bolnavii descoperind absolut întâmplător, cu ocazia unui set de analize medicale, creşterea anormală a numărului de leucocite din sânge, principalul semn al acestei boli.

Există însă şi situaţii când bolnavul se confruntă pe termen lung cu:

Citește și: Totul despre transplantul de măduvă (transplant medular)

Diagnosticul de leucemie mieloidă cronică

Dacă se observă astfel de simptome iar acestea persistă pe termen lung, este indicată prezenţa la cabinetul medicului specialist, pentru o consultaţie amănunţită şi pentru stabilirea unui diagnostic.

Examenul clinic și investigațiile pot consta în:

  • Examinarea ganglionilor limfatici
  • Examinarea splinei şi a abdomenului
  • Hemoleucogramă
  • Mielograma (o analiză a celulelor măduvei osoase)
  • Tehnica FISH, care evidenţiază anomaliile cromozomiale
  • tomografie computerizată (CT)

Deoarece leucemia mieloidă cronică are un debut silenţios, este foarte importantă efectuarea periodică a hemoleucogramei, pentru a observa dacă există anomalii ale nivelului de leucocite în sânge.

Citește și: Leucemia acută la copii și persoane tinere – 15 semne și factori de risc

Stadii de evoluţie a leucemiei mieloide cronice

Majoritatea pacienţilor cu LMC, aproximativ 85%, sunt diagnosticaţi în stadii incipiente, adică în faza cronică a bolii. Restul de 5-10% sunt cazuri de leucemie mieloidă cronică în fază accelerată sau sub formă de puseu blastic, forme mult mai grave.

Trebuie ştiut însă că nu toţi bolnavii respectă ordinea faza cronică – faza accelerată – puseu blastic, prin urmare nu se poate pune problema unui tratament universal, ci trebuie abordată o acţiune terapeutică individualizată.

Citește și: O formă gravă de leucemie, vindecată cu un tratament revoluționar. Fetița de 13 ani care a primit medicamentul „viu” nu mai prezintă nicio urmă de cancer după 6 luni

Tratamentul leucemiei mieloide cronice

La nivelul anilor 2000, leucemia mieloidă cronică era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienţilor. Astăzi însă, pacienţii pot avea acces la tratamente inovative care au drept scop principal distrugerea celulelor canceroase şi ameliorarea simptomelor cauzate de splenomegalie (creşterea în volum a splinei).

Urmând constant tratamentul potrivit, pacientul are şansa de a dezvolta celule sănătoase, normale, în măduva osoasă, şi astfel se poate bucura de o speranţă de viaţă similară cu cea a unei persoane perfect sănătoase.

Trebuie ţinut cont însă de faptul că tratamentul se stabileşte în funcţie de tipul de leucemie, de stadiul bolii, vârsta pacientului şi de starea generală de sănătate.

Transplantul de măduvă rămâne însă singura şansă de vindecare totală a leucemiei mieloide cronice, riscurile acestei proceduri fiind însă ridicate (morbiditate şi mortalitate între 10-30%). De asemenea, pentru un transplant medular este nevoie de un donor sănătos, al cărui material genetic să corespundă cu cel al receptorului.

Ziua Mondială LMC – 22 septembrie

Ziua internaţională a informării cu privire la leucemia mieloidă cronică este marcată anual la data de 22 septembrie, care nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 9 şi 22, care provoacă leucemia mieloidă cronică.

În cazul LMC are loc o translocaţie reciprocă între celule, o parte detaşată din cromozomul 22 se mută la cromozomul 9, rezultând astfel aşa-numitul cromozom Philadelphia, care a fost descoperit în 1960. Fuziunea acestor gene conduce la o creştere necontrolată a celulelor albe din sânge. Netratată, această boală duce la deces în 2-3 ani.

Campania de informare din acest an se concentrează pe impactul pe care îl are leucemia mieloidă cronică asupra populaţiei şi a comunităţilor, pentru a asigura şanse egale pentru depistarea precoce, recunoaşterea provocărilor cu care se confruntă cei afectaţi şi diagnosticarea adecvată, potrivit worldcmlday.org.

Printre măsurile propuse de asociațiile care reprezintă pacienții cu leucemie mieloidă cronică se numără:

  • Eliminarea listelor de aşteptare sau a „numărului limitat de locuri” în programele de sănătate! Boala nu alege şi nimeni nu are dreptul să decidă cine moare şi cine trăieşte!
  • Nici un medicament pentru tratarea LMC nu trebuie să fie prescris pacienţilor fără dovezi fiabile de calitate.
  • Pentru a asigura eficacitatea clinică a produselor din acelaşi compus ar trebui să fie colectate şi publicate mai multe date clinice comparative!
  • În situaţia în care un pacient răspunde deja în mod optim la tratamentul curent şi îl tolerează bine, niciodată nu ar trebui să-i fie schimbat tratamentul cu produse din acelaşi compus din motive non-medicale.
  • În cazul în care un pacient nu mai răspunde sau experimentează o creştere semnificativă de toxicitate după trecerea la alt produs, pacientul trebuie să aibă opţiunea de a reveni la tratamentul anterior sau să treacă la un alt tratament în cazul în care acesta este disponibil.

O parte cheie a marcării Zilei internaţionale a informării cu privire la leucemia mieloidă cronică este educarea publicului pentru a recunoaşte semnele şi simptomele LMC, precum şi informarea despre tipurile de opţiuni de tratament disponibile, accesul la asistenţă medicală şi cunoaştere dificultăţilor financiare, care se numără printre provocările acestei boli.

Ca urmare a progreselor în medicină şi a dezvoltării de noi terapii, pentru mulţi oameni cu LMC speranţa de viaţă a crescut, beneficiind şi de o calitate ridicată a vieţii. Cu toate acestea, există încă provocări uriaşe pentru pacienţii cu LMC, care variază, de asemenea, de la o regiune la alta, astfel încât nu toţi pacienţii au acces egal la cel mai bun diagnostic, tratament, monitorizare şi îngrijire.

Citește și: Accidentul nuclear de la Cernobîl. Tipul de cancer cel mai comun dezvoltat de cei expuși radiațiilor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”