Înțepătura de albină – 10 sfaturi care îți pot salva viața

13.07.2021
Înțepătura de albină – 10 sfaturi care îți pot salva viața
Sursa foto: Shutterstock

Înțepătura de albină poate fi letală și intervenția rapidă este esențială. Adrenalina este „regina” terapiei în cazurile grave, spune medicul Tudor Ciuhodaru, care a întocmit un ghid de supraviețuire în caz de înțepătura de albină. 

„Albinele au făcut noi victime. Înțepătura de albină poate fi letală! Ieri un bărbat din Iași nu a mai putut fi salvat”, a scris medicul pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, sunt 10 lucruri care îți pot salva viața dacă ești înțepat de o albină.

Înțepătura de albină – ce să NU faci în astfel de situații

Intervenția rapidă este esențială în caz de înțepătură de albină, iar adrenalina este regina terapiei în cazurile grave. 

(Mic) ghid de supraviețuire – 10 lucruri care îți pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații:

 1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.
 2. Albinele devin agitate și pot ataca atunci când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
 3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool, dar sunt atrase de parfumurile florale.
 4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului și înțeapă.
 5. După înțepătură, albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.
 6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
 7. Dacă ai fost înțepat, pot apărea imediat 3 tipuri de situații:
  a) nicio reacție la înțepătură – sunt necesare minimum două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism „imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori;
  b) reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maximum câteva zile;
  c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) – cu apariție extrem de rapidă (minute) după înțepătură și evoluție potențial letală.
 8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.
 9. În reacțiile severe, adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
 10. Învăță să folosești adrenalina autoinjectabilă.

Albinele sunt atrase de culorile vii și de parfumurile dulci

Pentru a preveni înțepătura de albină, medicul recomandă să nu purtăm culori atractive, cum ar fi cele din gama galben-portocaliu.

De asemenea, trebuie să evităm să folosim produse cosmetice cu miros extrem de puternic, în special cu esențe dulci, fructate, vanilate.

Un alt sfat din partea medicului este să evităm consumul în aer liber de alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.

În cazul în care știm că suntem alergici (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să avem (mai ales în sezonul cald) la îndemână adrenalina autoinjectabilă și să învățăm să o folosim.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive