Holera se transmite prin intermediul fructelor și legumelor „reîmprospătate” cu apă contaminată

08.08.2021
Holera se transmite prin intermediul fructelor și legumelor „reîmprospătate” cu apă contaminată
Sursa foto: Shutterstock

Holera este o boală bacteriană intestinală acută, caracterizată în formele ei severe prin debut brusc, diaree apoasă severă nedureroasă (scaune cu aspect de apă de orez), greață, vărsături severe precoce.

În cazurile netratate apare deshidratarea rapidă, acidoză, colapsul circulator, hipoglicemia la copii și insuficiență renală care pot conduce rapid la deces.

În majoritatea cazurilor infecția este asimptomatică sau determina diaree ușoară. Purtătorii asimptomatici pot transmite infecția. În cazurile cu deshidratare severă, decesul poate apărea în câteva ore, iar rată mortalității poate depăși 50%. Cu rehidratare adecvată și promptă, aceasta poate fi mai mică de 1%.

Holera – cauze și mod de transmitere

Agentul infecțios este Vibrio cholerae serogrupurile O1 și O139.

Sursa de infecție este omul. Observațiile din Australia, Bangladesh și SUA au arătat că există rezervoare ambientale, aparent, în asociere cu crustacee sau alte zooplanctoane din apele sălcii sau estuare.

Holera este dobândită prin ingestia de alimente sau apă contaminate și poate fi transmisă prin mai multe mecanisme.

Apa este, de obicei, contaminată cu fecalele persoanelor infectate și, ea însăși, poate contamina, atât direct, cât și prin intermediul alimentelor.

De obicei, contaminarea apei potabile are loc la sursă, în timpul transportului, în timpul depozitării sau la domiciliu. Produsele alimentare pot fi, de asemenea, contaminate prin mâinile murdare, în timpul pregătirii sau în timpul mesei.

Băuturile preparate cu apă contaminată și vândute de vânzătorii de stradă, gheață și chiar apă îmbuteliată comercial au fost incriminate ca vehicule în transmiterea holerei, la fel și legumele sau fructele „reîmprospătate” folosind apă netratată.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) Focare sau epidemii, precum și cazuri sporadice, sunt adesea atribuite fructelor de mare crude sau insuficient preparate termic.

Perioada de incubație a virusului holerei  este de câteva ore până la 5 zile, de obicei 2-3 zile.

Cum poate fi prevenită holera

Prevenția se bazează pe accesul la apă sigură și igienă adecvată. Măsurile preventive constau în:

  • Consumul de apă din surse sigure
  • Evitarea consumului de gheață
  • Consumul de alimente bine preparate termic, în special fructe de mare, crustacee
  • Spălatul frecvent al mâinilor

Două vaccinuri orale împotriva holerei care sunt sigure și oferă protecție semnificativă pentru mai multe luni au fost autorizate în mai multe țări.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”