Hernia inghinală sau ombilicală: simptome, tratament, complicații

Hernia inghinală sau ombilicală este o problemă de sănătate frecventă la bărbații peste 50 de ani. Află cum se manifestă și ce metode de tratament sunt eficiente!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hernia inghinală sau ombilicală: simptome, tratament, complicații

Hernia inghinală sau ombilicală  reprezintă exteriorizarea ţesutului din interiorul abdomenului. Are loc atunci când anumite părţi ale intestinului ies din abdomen printr-un orificiu numit hiatus. Această slăbiciune a ţesutului conjunctiv apare mai ales în zona inghinală şi ombilicală.

Slăbiciunea ţesutului este adesea congenitală. Însă poate fi cauzată şi de efort excesiv sau de slăbirea muşchilor şi ţesuturilor conjunctive cauzată de îmbătrânire.

Hernia ombilicală şi incizională (cauzată mai ales de vindecarea necorespunzătoare a unor incizii anterioare) reprezintă 20% din cazurile de hernie. În 80% dintre cazuri este vorba de hernia inghinală. Bărbaţii de peste 50 de ani sunt cei mai expuşi riscului de hernie inghinală.

Care sunt cauzele herniei inghinale

Hernia inghinală apare atunci când canalul inghinal nu se închide după naştere. În cursul dezvoltării fătului, testiculele se formează în abdomen. Ulterior, acestea coboară prin canalul inghinal şi scrot, după care, de obicei, canalul se închide.

Hernia inghinală poate să apară încă din primele clipe de viaţă ale nou-născutului. Însă este mult mai des întâlnită în rândul bărbaţilor mai în vârstă. Odată cu îmbătrânirea, musculatura, respectiv muşchiul abdominal ce formează pereţii canalului inghinal, devine tot mai slabă.

Efortul fizic (ridicarea, deplasarea unor greutăţi mari) poate cauza adesea lăsarea canalului inghinal şi apariţia herniei. În cazul persoanelor mai în vârstă, aceasta poate fi cauzată şi de o slăbiciune a ţesutului conjunctiv.

Constipaţia persistentă, care îngreunează deosebit de tare muşchii abdomenului, poate accelera apariţia herniei.

Alte cauze ale apariției herniei inghinale pot fi tusea persistentă, obezitatea, sarcinile multiple sau gemelare, ascita sau dializa peritoneală.

Foarte rar, hernia poate să apară şi în cursul unui accident, în cazul ruperii unui ţesut al organismului.

Hernia inghinală: simptome și diagnostic

Cele mai frecvent întâlnite simptome ale herniei inghinale sunt:

  • uşoară senzaţie de presiune
  • durere intensificată la defecaţie, ca efect al presiunii abdominale, la efort şi tuse
  • tulburări digestive
  • disconfort abdominal
  • umflătură vizibilă şi palpabilă la locul durerii, care își schimbă culoarea
  • greață sau vărsături

Hernia este mai vizibilă când pacientul stă în picioare. Poate creşte în volum mai ales când tuşiţi, când vă aplecaţi sau atunci când ridicaţi un obiect greu. Poate deveni jenantă, de exemplu, când mergeţi şi poate provoca tulburări de tranzit (cum ar fi constipaţia) dacă creşte în volum şi comprimă ţesuturile din jur. Uneori, la bărbaţi poate exista durere şi creşterea volumului scrotal, dacă intestinul coboară prin orificiul inghinal.

Daignosticul de hernie inghinală se stabilește pe baza examenului clinic efectuat de medicul chirurg. De asemenea, pot fi recomandate diverse investigații imagistice, precum ecografie sau CT abdominal. În cazul suspiciunii unei infecții sau ischemii, pot fi indicate și analize de sânge.

Hernia inghinală – întârzierea tratamentului poate duce la complicații grave

Intervenţia chirurgicală este singura posibilitate terapeutică de a vindeca hernia. Dacă este efectuată în timp util, aceasta nu prezintă niciun fel de pericole sau complicaţii.

Există însă şi situaţii când pacientul ignoră simptomele şi evită intervenţia chirurgicală, cel mai frecvent de teamă, cazuri în care se poate ajunge la ruptura intestinului şi blocajul ansei intestinale.

În acest fel se ajunge la o circulaţie sangvină îngreunată, necrozarea peretelui intestinal şi chiar spargerea acestuia, cu urmări deosebit de grave din cauza bacteriilor ce pot cauza infecţia peritoneului.

Complicaţia majoră şi gravă a herniei inghinale este strangularea. O parte a intestinului este prinsă şi nu mai poate fi readusă manual în abdomen. Apare durerea semnificativă, la fel ca şi greaţa sau vărsăturile. Tranzitul intestinal nu mai funcţionează. Poate apărea ocluzia intestinală sau peritonita.

Hernia strangulată sau încarcerată necesită intervenție chirurgicală de urgență!

Cum se tratează hernia inghinală fără durere

Operaţia de hernie fără durere se referă la o tehnică laparoscopică de rezolvare a herniei inghinale, în care plasa nu este fixată cu agrafe, ci cu un adeziv special. Fixarea plasei cu adeziv biocompatibil şi renunţarea la agrafele de fixare asigură o fixare la fel de fermă, dar cu o diminuare considerabilă a durerilor postoperatorii.

Folosirea unui adeziv biocompatibil în fixarea laparoscopică a plasei pentru hernie aduce un plus în recuperarea postoperatorie a pacientului. Este vorba de o adevărată operaţie laparoscopică pentru hernie fără dureri.

Recuperarea după o astfel de intervenţie laparoscopică de hernie este  semnificativ mai bună, comparativ cu alte tehnici laparoscopice de rezolvare a herniei.

În principiu, orice hernie inghinală poate fi rezolvată laparoscopic prin fixarea plasei cu adeziv. Totuşi, în cazul herniilor inghinoscrotale mari, voluminoase este preferabilă fixarea cu agrafe a plasei.

În toate cazurile, bolnavul trebuie să se adreseze medicului. Fără tratament sau o intervenţie mai complicată, hernia nu se vindecă de la sine.

Culcatul pe spate scade intensitatea durerilor numai pentru o scurtă perioadă. După operație, pacientul trebuie să se menajeze şi să evite efortul în primele luni.

De asemenea, sunt recomandate exerciţiile uşoare de întărire a muşchilor abdominali, însă numai conform specificaţiilor medicului.

Cum poate fi prevenită hernia inghinală?

Hernia inghinală la sugari nu poate fi preîntâmpinată. Însă la adulţi situaţia este cu totul alta şi putem să o prevenim dacă avem grijă ca musculatura abdomenului să nu devină „leneşă” cu timpul şi nu ne forţăm să ridicăm greutăţi cărora corpul nostru cu greu le poate face faţă.

De asemenea, sunt recomandate alimentația sănătoasă, scăderea în greutate, renunțarea la fumat și practicarea de exerciții fizice de intensitate moderată.

Surse: healthline.com, clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân