Diagnostic: Cancer. Cum reactionam la aflarea vestii

Totul a fost perfect pana intr-o dimineata, cand doctorul mi-a spus: “Aveti cancer”… M-am uitat la el lung si i-am spus, linistit: este o greseala. Ma simt perfect sanatos.
Diagnostic: Cancer. Cum reactionam la aflarea vestii
Diagnostic: Cancer. Cum reactionam la aflarea vestii

Totul a fost perfect pana intr-o dimineata, cand doctorul mi-a spus: „Aveti cancer”… M-am uitat la el lung si i-am spus, linistit: este o greseala. Ma simt perfect sanatos. Nici macar simptome de gripa nu simt, dar de cancer. Toata viata mea nu am suferit de nimic. Am racit foarte rar. Nici nu imi aduc aminte cand m-am imbolnavit ultima oara! Si, totusi, exista speranta!

Primul pas ce trebuie facut este acela de a accepta normalitatea acestor reactii vis-a-vis de diagnostic. Sunt binevenite lacrimile, care vin sa „curete” greutatea situatiei. Apoi comunicarea diagnosticului celor dragi, de al caror sprijin depinde in mare masura vindecarea bolii.

Dar persoana cea mai indicata in suportul acestei etape ramane psihoterapeutul care ar trebui sa fie de nelipsit atat in tratamentul bolnavului, cat si in sprijinul familiei. Al doilea pas ar fi acela de acceptare a diagnosticului. Este un moment greu, dar imperios necesar. Multi nu au ocazia sa ia o decizie pentru ca nu afla niciodata diagnosticul.

Aflarea diagnosticului de cancer este un „moment” in care normalitatea si prioritatile se schimba. Este de fapt o noua orientare catre o alta etapa a vietii. Psihoterapeutul va poate ajuta sa va explorati interiorul pentru a va gasi resursele si energia de care aveti nevoie ca sa va modificati gandurile negative automate in ganduri pozitive.

Pe masura ce neacceptarea, furia, frustrarea, durerea, sentimentul de vinovatie si negarea se consuma, apare din interiorul nostru forta de a merge mai departe si de a lupta. Acesta ar fi un al treilea pas. Cel de acceptare a tratamentului. In acest moment se fac ajustari astfel incat cancerul sa fie acceptat ca facand parte din viata.

Fiecare persoana implicata in procesul de acceptare are nevoie, pe langa forta interioara, de ajutor specializat pentru a sta fata in fata cu schimbarile fizice, mentale si emotionale ce apar pe masura ce boala isi urmeaza cursul.

Si exclusiv pentru aceste persoane, fiecare speciala si individuala in felul ei, fiecare nedreptatita si nevinovata, fiecare meritand totul, s-a nascut Asociatia de Psiho Oncologie si Alte Boli Cronice, a carui singur scop este acela de ai fi acolo unde e nevoie de suport si ajutor psihologic in lupta cu cancerul! Căci numai un psihic echilibrat, gândirea pozitivă şi încrederea în propria reuşită pot vindeca un trup bolnav! Şi vin s-o demontreze cei peste 22 de milioane de oameni care au găsit resurse proprii şi au învins flagelul!


O singură veste bună! Diagnosticul de cancer nu este egal cu moartea. Mai mult, Lance Armstrong a spus “Ziua în care am fost diagnosticat cu cancer a fost ziua în care am început să trăiesc”. Când o persoană este diagnosticată cu cancer, se transformă într-o altă fiinţă. Tot ceea ce a fost până atunci, ca om, dispare. Trauma pe care o resimte este o reacţie normală la o “situaţie anormală”, care diminuează capacitatea de a gestiona şi confrunta problemele şi care produce rupturi la nivelul psihicului.

Citeste si: Viitorul medicinei incepe azi

 

Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici