Declinul cognitiv, redus de consumul de fructe și legume colorate

În urma unui studiu s-a descoperit o legătură între consumul de alimente colorat și reducerea riscului de simptome specifice pentru declinul cognitiv.
  • Publicat:
Declinul cognitiv, redus de consumul de fructe și legume colorate
Foto: shutterstock

Schimbările de la nivelul creierului încep să apară cu decenii înainte ca o persoană să se confrunte cu declinul cognitiv și demența. Nu există un leac pentru demență, motiv pentru care strategiile pentru a preveni această afecțiune prin schimbările stilului de viață sunt esențiale. În urma unui studiu mai amplu s-a descoperit o legătură între consumul de alimente bogate în antioxidanți numiți flavonoide și o reducere semnificativă a riscului de a experimenta simptome specific pentru declinul cognitiv.

Fructele și legumele precum căpșunile, afinele, portocalele și ardeiul gras sunt viu colorate datorită flavonoidelor, care au proprietăți puternic antioxidante menite să reducă stresul oxidativ în creier. Stresul oxidativ este responsail pentru producerea anumitor boli asociate înaintării în vârstă, în special declinul cognitiv și demența care afectează memoria, gândirea și abilitățile pacientului.

Există tratamente pentru ameliorarea temporară a simptomelor demenței, dar nu există un leac. Cercetarea mai sus menționată a fost realizată cu scopul de a identifica factorii stilului de viață, precum dieta, care poate reduce riscul indivizilor de a dezvolta boala. Cercetări anterioare realizate tot pentru a identifica o posibilă legătură între consumul de alimente bogate în flavonoide și reducerea riscului de de declin cognitiv nu au ajuns la o concluzie.

În urma unui nou studiu, publicat în jurnalul Neurology, la care au luat parte aproximativ 80.000 de indivizi de vârste mijlocii, pe o perioadă de mai bine de 20 de ani, s-a descoperit că cei caare consumau mai multe flavonoide erau mai puțin predispuși să se confruntă cu semne ale declinului cognitiv la vârste înaintate. Chiar și după ajustarea unui factor de risc precum exercițiile fizice, participanții care includeau flavonoide în dietă aveau cu 20% mai puține șanse să se confrunte cu declinul cognitiv comparativ cu cei care nu consumau deloc.

Antioxidanții, esențiali în viețile noastre

Există numeroase dovezi care sugerează că flavonoidele sunt ideale atunci când vine vorba de prevenirea declinului cognitiv odată cu înaintarea în vârstă. Autorii studiului susțin că rezultatele obținute sunt încântătoare deoarece arată că o simplă schimbare din dietă poate preveni declinul cognitiv. De exemplu, flavonoidele prezente în fructele și legumele galbene și portocalii sunt asociate cu o reducere a riscului de 38%. Antocianinele, prezente în afine, mure și cireșe, sunt asociate unui risc redus cu 24%.

Declinul cognitiv, ca element de studiu

Pentru acest studiu, cercetătorii au colectat date din două studii mari, unul făcut pe femei și unul pe bărbați, în urma cărora s-a monitorizat stilul de viață și sănătatea voluntarilor pentru câteva decenii. Studiul The Nurses’ Health Study din 1976 reprezintă unul dintre cele mai mari studii care are în vedere factorii de risc pentru bolile cronice la femei. În această lucrare, datele proveneau de la 49.493 de femei care completau șapte chestionare despre dietă în perioada 1984 și 2006, urmat în 2012-2014 de un chestionar cu privire la declinul cognitiv.

Pentru această lucrare, au fost disponibile și informații de la 27.842 bărbați care au completat cinci chestionare similare în perioada 1986 și 2002, iar în 2008-2012 a fost măsurat declinul cognitiv. Chestionarul pentru declinul cognitiv conținea întrebări precum:

  • Îți este mai dificil să-ți amintești evenimentele recente?
  • Îți este mai dificil decât de obicei să urmărești o conversație de grup sau punctul culminant al unui program de televiziune?
  • Îți este mai dificil să te ghidezi pe străzile care deja îți sunt familiare?
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân