De ce reapar infecțiile urinare? 2 greșeli majore pe care le fac multe femei

Este normal ca o femeie să aibă cam 4 infecţii urinare pe an, mai ales dacă este activă sexual, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să se prezinte le medic.
15.11.2022
De ce reapar infecțiile urinare? 2 greșeli majore pe care le fac multe femei
Sursa foto: Shutterstock

Infecțiile urinare sunt mai des întâlnite în rândul femeilor şi mai cu seamă în cazul celor care sunt active sexual. Acest lucru este explicabil prin felul în care este poziţionată uretra la femei.

Trebuie ştiut că este normal ca o femeie să aibă cam 4 infecţii urinare pe an, mai ales dacă este activă sexual. După acest număr, vorbim deja despre necesitatea unor analize mai amănunţite şi despre o eventuală ecografie, care să aducă lămuriri suplimentare în privinţa motivului recurenţelor infecţiilor urinare. Dacă o femeie face „numai” 4 infecţii urinare, nu înseamnă că nu trebuie să se prezinte le medic.

Află mai jos cum se tratează infecţiile urinare şi care sunt modalităţile prin care pot fi prevenite.

De ce reapar infecțiile urinare

Două sunt greşelile importante în cazul infecţiilor urinare:

  • administrarea de antibiotice (fie iau medicamentul nepotrivit, fie nu îl iau pe întreaga durată recomandată)
  • administrarea de remedii naturiste (acestea ajută la ameliorarea simptomelor, dar nu și la eliminarea cauzei)

În ambele cazuri, când astfel de tratamente sunt luate fără recomandarea unui medic, infecțiile urinare vor reveni, pentru că e posibil să se producă numai dispariţia temporară a simptomelor, nu şi eradicarea cauzei.

Simptomele infecţiilor urinare

Infecţiile urinare se manifestă prin:

  • disconfort şi usturime la urinare
  • senzaţie de urinare foarte frecventă
  • o cantitate mică de urină eliminată
  • în cazurile netratate la timp, este posibil să apară şi febra

Diagnosticul se pune de către medicul specialist cu ajutorul unui sumar de urină şi a unei uroculturi – care dă indicii despre tipul de antibiotic ce trebuie folosit.

Remediile naturiste: adjuvante, nu vindecătoare

Ceaiurile şi celelalte remedii naturiste folosite destul de des sunt numai adjuvante în tratamentul infecţiilor urinare, însă administrarea lor nu face în niciun caz să dispară cu adevărat infecţia urinară, ceea ce înseamnă că problemele reapar din moment ce ele nu sunt tratate corespunzător.

Chiar şi medicii recomandă administrarea de astfel de tratamente adjuvante (ceaiul de merişor este cel mai des întâlnit astfel de remediu şi cel cu cea mai bună eficacitate dovedită), dar nu ca tratament în sine, ci doar ca adjuvant.

Infecţiile urinare repetate la bărbaţi pot duce la infertilitate

La bărbaţi, infecţiile urinare nu apar cu aceeaşi frecvenţă ca la femei.

La bărbaţi apare altă problemă: infecţiile urinare pot determina infecţii la prostată. Acestea se numesc prostatite şi au aceleaşi simptome ca infecţiile urinare: usturimi, arsuri la urinare.

În cazul prostatitelor acute poate să apară febra. Statistic vorbind, până la vârsta de 45 de ani, prostatita este cam singura problemă urologică la bărbaţi. Este evident că şi bărbaţii trebuie să se prezinte la medicul specialist, cu atât mai mult cu cât aceste inflamaţii repetate în cazul lor pot să atragă după sine infertilitate masculină. 

Hiperplazia de prostată sau, simplu spus, prostatita este o afecţiune benignă, dar care trebuie atent monitorizată. De cele mai multe ori, ea nu este o afecţiune gravă, dar schimbă viaţa pacienţilor, şi nu în bine, iar acest lucru din pricina urinării frecvente a unei cantităţi mici de urină.

Principala cauză pentru apariţia prostatitei este vârsta, de aceea, ea nu prea are cum să fie prevenită. Cu toate acestea, un stil de viaţă echilibrat poate întârzia apariţia simptomelor neplăcute.

Apa din belşug, secretul care ţine la distanţă infecţiile urinare

Atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi este important de reţinut un aspect foarte simplu: o persoană care consumă o cantitate mare de apă este mult mai puţin predispusă la infecţii urinare.

Igiena locală adecvată şi riguroasă şi consumul mare de apă sunt modalităţile prin care infecțiile urinare pot fi prevenite. Şi asta pentru că, chiar dacă microbul a fost contractat, el poate fi eliminat din uretră cu ajutorul unei cantităţi mari de apă, în special în cazul femeilor.

Surse: urologyhealth.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, clevelandclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
6 secrete pentru un creier mai tânăr
6 secrete pentru un creier mai tânăr
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee