Cum poţi să previi guta. Ce trebuie să faci ca să nu ajungi la acest diagnostic

Află care sunt factorii de risc implicaţi în apariţia gutei, cum se manifestă această boală şi cum o poţi preveni mâncând sănătos.
07.06.2020
Cum poţi să previi guta. Ce trebuie să faci ca să nu ajungi la acest diagnostic
Dr Cipriana Dimitrakopoulos: ”Guta rămâne o boală care afectează în principal bărbații de peste 50 ani, deși și femeile aflate în postmenopauză sunt vulnerabile, poate pentru că le lipsește efectul protector al estrogenului.”

Guta este un tip artrită care se manifestă prin episoade bruşte de durere şi inflamaţii la nivelul articulaţiilor, în special la degetele de la picioare şi mâini, dar şi la nivelul genunchilor, coatelor sau călcâielor.

Mai este numită şi „boala regilor” deoarece în trecut se considera că guta este provocată de consumul excesiv de carne de oaie şi de mied, o băutură fermentată alcoolică făcută numai din miere şi apă.
 

În realitate, cauza gutei este excesul de acid uric în organism, care determină formarea unor mici cristale ce se depun pe articulaţii şi duc la apariţia simptomelor neplăcute: inflamaţie, duerer, febră, dureri musculare şi, uneori manifestări similare unei răceli sau gripe.

Simptomele gutei apar cu precădere în zona în care se acumulează în exces acid uric, fiind mai pregnante în timpul nopţii.

Măsuri de prevenţie a gutei

Dacă prezinţi factori de risc ce favorizează instalarea gutei, cum ar fi moştenirea genetică, vârsta înaintată, sexul (bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile), rasa ori alimentaţia bogată în purine şi fructoză, este important să îţi faci periodic analize de sânge pentru determinarea nivelului uric din sânge.

„Valoarea acestuia nu trebuie să depăşească 6 mg/Dl”, spune medicul reumatolog Robert Shmerling.

De asemenea, trebuie limitat consumul de alcool (în special berea), care este, la rândul lui, un factor de risc în apariţia gutei.

Alte alimente care trebuie evitate sau consumate cu moderaţie de către persoanele predispuse la apariţia gutei sunt: carnea roşie, sardinele, mezelurile, midiile, alimentele care conţin drojdie, fasolea, lintea, sparanghelul, conopida, ciupercile .

Un studiu arată că guta ar putea fi prevenită printr-un consum mai frecvent de cireşe, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afirma fără echivoc acest beneficiu.

Există şi medicamente care pot ţine sub control nivelul acidului uric, însă acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului, cum ar fi allupurinol, canakinumab, colchinină, lesinurad, pegloticasă, probenecid, rasburicază ori febuxostat.

Boli care pot fi asociate cu nivelul crescut de acid uric

Pe lângă factorii de risc descrişi mai sus, există şi alte posibile cauze ale creşterii valorilor acidului uric în sânge. Printre acestea se numără diverse afecţiuni, cum ar fi:

  • Anemia hemolitică
  • Psoriazisul
  • Deficitul de hipoxantin-guanin fosforiboziltransferaza
  • Excesul de fosforibozilpirofosfat sintetaza
  • Unele boli hematologice (siclemie, talasemie, leucemie, coagulopatie, hemocormatoza, boala Gaucher, mononucleoza infecţioasă, parazitoze, infecţii virale sau bacteriene etc.)
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras