Pastile care constipă. Cum scapi de constipație fără să iei medicamente laxative

  • Publicat:
Pastile care constipă. Cum scapi de constipație fără să iei medicamente laxative
Foto: Shutterstock

Constipaţia apare de obicei când materiile fecale rămân blocate pentru mult timp în intestinul gros iar umiditatea din acestea este absorbită, rezultând un scaun tare, uscat şi dificil de eliminat.

Care sunt cauzele constipației

Majoritatea cazurilor de constipaţie sunt cauzate de:

  • fibrele insuficiente din alimentaţie (fructe, legume, cereale)
  • lipsa intimităţii la toaletă
  • ignorarea necesităţii de a defeca
  • sedentarismul, lipsa exerciţiilor fizice
  • lichide insuficiente
  • febra cauzată de infecții
  • supraponderalitatea sau, din contră, subponderalitatea
  • anxietatea, depresia sau alte probleme de natură psihiatrică (cauzate de evenimente traumatizante precum abuzul sexual sau violenţa fizică)

Medicamente care cresc riscul de constipaţie

Constipaţia poate surveni şi ca reacţie adversă în urma administrării anumitor medicamente, care afectează nervii ce au rolul de a stimula mişcarea intestinală. În plus, acestea pot absorbi apa din materiile fecale, punând presiune pe sfincterul anal şi instalându-se astfel greutatea în procesul de defecare.

Iată care sunt cele mai frecvente medicamente ce pot cauza constipație:

Cunoşti efectele adverse şi contraindicaţiile medicamentelor pe care obişnuieşti să le iei frecvent? Consultă dicţionarul nostru de medicamente pentru a verifica prospectele!

Dacă iei astfel de medicamente şi te confrunţi des cu episoade de constipaţie, cere sfatul medicului care ți le-a prescris. Poate fi necesară ajustarea dozei sau chiar schimbarea medicamentului.

Medicamente recomandate împotriva constipaţiei

Pentru cazurile uşoare de constipaţie, nu este necesară administrarea de tratament medicamentos, fiind suficiente schimbările în dietă şi în stilul de viaţă.

Însă, în cazul în care aceste schimbări nu au niciun efect, medicul poate recomanda administrarea de laxative, dar atenţie, pe o perioadă limitată de timp, deoarece acestea pot transforma constipaţia într-o altă problemă, şi anume diareea.

Astfel de laxative pot fi pe bază de senna, uleiuri minerale, magneziu, fosfat, zaharuri non-absorbabile (lactuloză, sorbitol, glicerină) sau polietilen glicol.

Mare grijă însă la abuzul de laxative! Folosite pe termen lung, laxativele pot da dependenţă şi duc la perturbarea funcţiei intestinului.

Citește și: Pericolul pastilelor luate de multe femei pentru constipație. Pot duce la carențe grave de vitamine și paralizie intestinală

Cele mai bune alimente pentru constipație

Un castron de tărâţe de cereale bogate în fibre este modalitatea perfectă de a începe ziua şi de a ţine la distanţă constipația. Acest tip de fibre adaugă volum bolului alimentar, determinând înaintarea lui mai rapidă în intestin.

Dacă nu eşti obişnuită să consumi multe fibre, începe cu porţii mai mici, servite cu lapte degresat sau iaurt cu conţinut mic de grăsime şi creşte treptat cantitatea. În caz contrar, s-ar putea să suferi de balonare, flatulenţă şi crampe.

Fă-ţi o rezervă de fasole uscată, prune, pere, smochine, ovăz şi nuci – toate sunt surse bune de fibre solubile, care se transformă în gel când ajung în intestin şi ajută la înmuierea scaunului.

Alte alimente care te ajută în lupta cu constipaţia sunt fructele „ridate”, cum ar fi prunele uscate (conţin fibre şi dihidroxifenil isatin, un compus care stimulează contracţiile intestinale) sau stafidele (conţin acid tartaric, care are efect laxativ).

Cele mai eficiente remedii pentru constipație

Pentru un plus de ajutor, adaugă o linguriţă sau două de psyllium într-o cană cu apă caldă, lasă la infuzat 2 ore, adaugă lămâie şi miere după gust şi bea conţinutul. Psyllium conferă volum şi este principalul ingredient din multe laxative ce pot fi cumpărate direct din farmacie.

O altă soluţie sunt seminţele de in, care sunt bogate în fibre şi acizi graşi Omega 3, ale căror efecte benefice pentru inimă şi sistemul circulator au fost demonstrate  în nenumărate rânduri. Poţi adăuga 2-3 linguriţe în iaurt, în cerealele cu lapte sau chiar în salata servită la prânz. De asemenea, seminţele de in pot fi măcinate şi ţinute în frigider şi se poate adăuga câte jumătate de linguriţă într-un pahar cu suc de portocale.

Băuturi pentru a scăpa de constipație

Nu uita de apă, element indispensabil fără de care organismul nu poate supravieţui. Pe măsură ce consumi mai multe fibre, corpul tău va avea nevoie de mai multă hidratare, prin urmare consumă cel puţin 8 pahare de câte 250 de ml pe zi. Fibrele sunt extrem de absorbante şi, dacă nu consumi suficientă apă, mersul la toaletă ar putea deveni un chin, scaunele transformându-se în materii fecale tari, greu de eliminat.

Cafeaua este, de asemenea, recomandată pentru stimularea colonului. O ceaşcă de cafea băută dimineaţa are un efect de eliberare a tractului digestiv, însă nu face abuz pentru că poţi cădea în cealaltă extremă. Cofeina este şi un diuretic, ceea ce va duce la eliminarea rapidă a lichidelor din organism.

Dacă nu îţi place cafeaua, poţi încerca ceaiul de plante (păpădie) sau apa caldă cu lămâie (are efect stimulator asupra intestinului).

Citește și: 5 rețete cu ghimbir pentru constipație. Efect laxativ garantat, fără reacții adverse!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”