Anticoncepționalele – 9 efecte benefice pe care puține femei le cunosc

Iată câteva efecte benefice pe care le au anticoncepționalele, în afară de cele evidente, respectiv protecţia faţă de o sarcină nedorită.
  • Publicat:

Anticoncepționalele sau pilulele contraceptive sunt utile nu doar pentru prevenirea unei sarcini nedorite, ci pot avea şi alte efecte benefice, datorită combinaţiei de progesteron şi estrogen. Diverse tulburări hormonale şi acneea se numără printre problemele care pot fi ameliorate cu ajutorul anticoncepţionalelor.

Iată câteva efecte benefice ale anticoncepţionalelor, altele decât cele evidente, respectiv protecţia faţă de o sarcină nedorită.

Ameliorează simptomele sindromului premenstrual

Aproape 85% dintre femei se confruntă cu sindromul premenstrual, care se manifestă prin iritabilitate, nervozitate, dureri de sâni şi alte neplăceri resimţite cu câteva zile înainte de menstruaţie. Anticoncepţionalele pot preveni sau ameliora semnificativ aceste simptome.

Anticoncepționalele elimină migrenele

Modificările hormonale specifice în perioada premenstruală pot cauza dureri de cap puternice, însă pilulele contraceptive rezolvă această problemă, deoarece echilibrează nivelul de estrogen.

Diminuează durerile menstruale

Crampele puternice resimţite în zona abdominală inferioară în primele zile ale menstruaţiei (dismenoreea) sunt cauzate de producţia sporită de prostaglandină, o substanţă care determină contractura musculaturii abdominale. Anticoncepţionalele inhibă secreţia acestei substanţe şi, prin urmare, previne sau ameliorează semnificativ durerile menstruale.

Anticoncepționalele ameliorează acneea

Anticoncepţionalele reduc nivelul de testosteron, hormonul care favorizează apariţia acneei. Însă nu lua pilule contraceptive de capul tău, ci discută mai înainte cu un medic pentru a găsi varianta care ţi se potriveşte. Poate dura săptămâni sau chiar luni pentru ca tratamentul cu anticoncepţionale să îşi facă efectul şi să observi rezultatele dorite.

Reglează ciclul menstrual

Pilulele contraceptive echilibrează nivelul hormonal şi astfel nu vei mai avea probleme cu întârzierea menstruaţiei sau cu sângerările foarte puternice. De cele mai multe ori sunt indicate pilulele combinate, dar medicul este singurul care îţi va oferi varianta optimă pentru tine.

Ar putea preveni endometrioza

Anticoncepţionalele pot împiedica formarea depozitelor anormale celulare pe peretele uterului, prevenind astfel o afecţiune extrem de dureroasă, endometrioza. Această boală afectează aproape 40% dintre femeile de vârstă reproductivă şi este adesea asociată cu infertilitatea.

Ameliorează simptomele sindromului ovarelor polichistice (SOP)

Deşi nu există un tratament curativ pentru această afecţiune, anticoncepţionalele pot ameliora manifestările SOP, cum ar fi menstruaţia neregulată, acneea sau părul corporal, probleme cauzate de un dezechilibru între estrogen şi testosteron.

Reduc riscul de anemie

Datorită faptului că reglează menstruaţia şi cantitatea de sânge eliminat, anticoncepţionalele pot preveni instalarea anemiei feriprive. De asemenea, pot fi prevenite astfel stările de oboseală, confuzia mentală şi lipsa de energie.

Pot reduce riscul anumitor forme de cancer

Mai multe studii au arătat că folosirea anticoncepţionalelor ar putea reduce riscul dezvoltării cancerului ovarian sau de endometru.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”