Cancerul de sân omoară o femeie la fiecare minut. Cum îl depistezi la timp

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Depistat la timp, şansele de vindecare sunt de 95%.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cancerul de sân omoară o femeie la fiecare minut. Cum îl depistezi la timp
Sursa foto: Shutterstock

Una din 6 femei din România este diagnosticată cu cancer de sân, iar două din trei cazuri sunt depistate în stadii avansate ale bolii când, din păcate, este prea târziu.

Eşti una dintre femeile care nu merg la medic? Ţi-e frică de ce o să afli? Ţi-e jenă? Nu ai bani? Cancerul de sân, depistat în stadii incipiente, are şanse de vindecare 95%. Aşadar, mergi la control! Ai toate motivele!

Cancerul de sân în cifre

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În fiecare an, peste 1.5 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar aproape 520.000 de femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că, undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

În România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân, principala formă de cancer care afectează femeile din ţara noastră. Următoarele tipuri de cancer, în ordinea incidenţei, sunt: cancerul colorectal, cervical, pulmonar, ovarian, uterin, cancerul de pancreas şi cel de stomac.

Cum se face autoxaminarea sânilor

Cancerul de sân poate fi tratat cu succes, dacă este depistat la timp! Tot ce trebuie să faci este să îţi examinezi sânii în fiecare lună (după  7-14 zile de la prima zi de menstruaţie), iar dacă descoperi ceva diferit să mergi la medicul de familie.

Semnele cancerului mamar care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt:

  • noduli
  • denivelări
  • modificări de formă, culoare sau simetrie
  • plieri
  • mameloane întoarse înăuntru
  • secreţii

examinare sani

Cancerul de sân: Ecografie versus Mamografie

Aceste două metode imagistice se completează, nu se exclud.

Ecografia este o investigaţie non-invazivă de analiză a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevantă pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta nu doare, nu prezintă riscuri şi nu este o metodă iradiantă, însă nu este 100% sigură pentru depistarea tumorilor iar nodulii de mici dimensiuni nu sunt descoperiţi. În situaţii excepţionale, când există suspiciune întemeiată din partea medicului, pot exista recomandări pentru a face mamografie, chiar şi sub 40 de ani.

Mamografia se realizează doar la recomandarea medicului, în funcţie de istoricul medical, în special după vârsta de 40 de ani. Aceasta este o metodă iradiantă, cauzează un mic disconfort din cauza presiunii aplicate pe sân, dar are capacitatea de a descoperi nodulii foarte mici, deci de a depista în fază incipientă cancerul de sân.

Mamografia este, de regulă, contraindicată femeilor sub 40 de ani, deoarece există mai mult ţesut glandular şi nu sunt evidenţiate eventuale leziuni, explică Dr. Dan Jinga, medic primar oncologie medicală.

Ambele investigaţii sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Stat, în condiţiile în care pacienta merge cu bilet de trimitere de la medicul de familie la specialistul desemnat.

Metode de prevenire a cancerului de sân

Prevenţia e cea mai bună metodă pentru a evita apariţia cancerului de sân. Pe lângă autoxaminarea sânilor şi prezenţa la medic, pentru efectuarea preventivă a ecografiei sau mamografiei, ţineţi cont de următoarele 10 sfaturi pentru a ţine la distanţă cancerul mamar:

  • Evită obezitatea – creşte riscul de cancer mamar după menopauză, perioadă când incidenţa aceste afecţiuni este maximă.
  • Hrănește-te sănătos – mănâncă fructe şi legume, cereale integrale şi consumă cât mai puţine băuturi carbogazoase şi grăsimi. Proteinele se pot obţine din piept de pui şi peşte, renunţă la carnea de porc sau limitează consumul.
  • Consumă alcool cu moderaţie sau deloc – băuturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar.
  • Fă zilnic sport – exerciţiul fizic este asociat cu un risc scăzut al bolii. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.
  • Dacă iei medicamente blocante ale estrogenului şi ai peste 60 de ani, consultă medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substanţe.
  • Nu fuma – pe lângă alte efecte negative, fumatul o perioadă îndelungată este asociat cu un risc crescut al cancerului mamar.

Concluzia: doamnelor, mergeţi la medic dacă observaţi ceva în neregulă! Depistat la timp, cancerul de sân poate fi învins!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”