Atentie la bolile potentate de temperaturile reci: Sinuzita

Sinuzita poate fi cronica sau acuta, subacuta sau recurenta.
Atentie la bolile potentate de temperaturile reci: Sinuzita
Din sfera ORL: Sinuzita

Iarna, aer rece, umezeala, diferente mari de temperaturi si aglomerari umane – iata inamicii nostri, care deschid an de an usa bolilor de sezon: raceala si gripa. O data microbul insinuat in sistemul nostru respirator, apar complicatiile, noi si noi suferinte, mai mult sau mai putin „galagioase”. Sa vorbim, asadar, despre una dintre acestea: sinuzita!

Cateva ore petrecute in gerul aspru de noiembrie, apoi o raceala banala si, deci, netratata, urmata de o plimbare scurta cu avionul m-au scos pe tusa pentru 2 saptamani. M-am ales cu o sinuzita ticaloasa care, in avion aflandu-ma, s-a incardasit cu o gasca de simptome si mai ticaloase.

La controlul pasapoartelor eram surda, umflata si abia mai respiram. Din fericire, inca am mai putut fi recunoscuta si lasata sa intru in tara! Prima destinatie dupa ce m-am vazut pe pamant romanesc a fost camera de garda a unui spital bucurestean, moment in care am primit diagnosticul si am inceput ofensiva contra inamicului: sinuzita.

Afectiunea despre care vorbesc reprezinta o inflamare a tesuturilor ce captusesc sinusurile (cavitati aeriene localizate la nivelul oaselor fetei), cel mai adesea ca urmare a unei infectii acute virale a cailor respiratorii superioare.

In mod normal, aceste cavitati trebuie sa „respire”, insa atunci cand apar probleme de tipul celei expuse mai sus, sinusurile se blocheaza cu secretii si microbi care nu fac decat sa complice si mai mult situatia. Principalele semne ca v-ati captusit cu betesugul in cauza sunt nasul infundat, mucus purulent, dureri ale sinusurilor.

Cum stim ca avem sinuzita?


Sinuzita poate fi cronica sau acuta, subacuta sau recurenta. Episodul meu se inscrie in linia sinuzitei acute, pentru ca, slava cerului!, am scapat de ea in decurs de 2 saptamani. In mod normal, in forma ei acuta, simptomele se tin pe pozitii circa o luna. Sinuzita cronica poate sa dureze 2 luni sau ani de zile.

Iar atunci cand aveti parte de cateva atacuri de-a lungul unui an, este vorba de o sinuzita recurenta. Suferinta include dureri si presiune la nivelul fetei, nas infundat, mucus purulent, diminuare sau pierdere a simtului olfactiv, tuse, stare de ameteala, uneori febra, respiratie ingreunata si acumulare de mucus in faringe.

Durerile faciale variază de la caz la caz, fiind localizate în dreptul sinusului afectat: dureri frontale, dacă sinusul frontal este cel afectat, dureri oculare, de cap, de obraji şi de dinţi dacă sinusul maxilar este cel cu probleme. Durerea localizată între ochi, ce radiază spre frunte, este dată de inflamarea sinusului etmoid.

Dacă simptomele sunt însoţite de febră şi frisoane e semn că infecţia s-a extins dincolo de sinusuri. În cazul sinuzitei cronice, simptomele sunt mai blânde, durerea nu este întotdeauna prezentă, acumulările faringiene, congestia şi secreţia nazală, de culoare galbenă sau verzuie, fiind cele mai frecvente neplăceri.

Sinuzita “explodează” la înălţime

Mare atenţie! Dacă aveţi simptome ce descriu o sinuzită acută, amânaţi-vă orice deplasare ce presupune zborul cu avionul. Din pricina modificărilor valorilor presiunii din cabină, la decolare şi la aterizare, v-aţi putea trezi cu nişte dureri de urechi sau de cap insuportabile, în urma cărora v-aţi putea pierde temporar auzul.

Cauza este diferenţa de presiune de o parte şi de alta a timpanului şi pe care trompa lui Eustachio nu o mai poate egaliza rapid, afectată fiind de răceală sau infecţii. Senzaţia este cumplită, durerea este însoţită de o presiune la nivelul întregului cap, iar eu, personal, am crezut că nu voi mai fi în viaţă la aterizare. Durerea dispare după aterizare sau la câteva ore, însă urechea poate fi în continuare înfundată câteva zile. Din experienţă proprie vă spun că şi auzul poate să vă scadă sau să vă dispară complet de la câteva ore, până la câteva zile.

Ce se întâmplă la doctor?

Cum se pune diagnosticul de sinuzită? Specialistul vă palpează sinusurile pentru a vedea dacă sunt umflate şi dureroase, de asemenea vă va lovi uşor dinţii pentru a verifica existenţa vreunui sinus paranazal inflamat sau a unui abces dentar.

În anumite situaţii, poate cere o radiografie care pune în evidenţă prezenţa fluidului în sinusuri, o endoscopie nazală sau chiar o tomografie computerizată, aceasta din urmă stabilind cu exactitate care este gradul de severitate al sinuzitei. Alte analize recomandate sunt testările alergologice.

Tratamentul sinuzitei se bazează, de obicei, pe antibiotice pentru a împiedica extinderea infecţiei, spray-uri sau picături nazale care să combată congestia, aerosoli şi grijă mare la expunerea la frig! Dacă există şi un teren alergic se impune un tratament cu antihistaminice. Atunci când vindecarea întârzie să apară, specialiştii recomandă intervenţia chirurgicală pentru a curăţa sinusurile afectate.

Diana Suciu

Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici