Apă acidulată sau plată – care e mai indicată vara pentru hidratare?

01.08.2021
Apă acidulată sau plată – care e mai indicată vara pentru hidratare?
Sursa foto: Shutterstock

Multă lume se întreabă, pe bună dreptate, dacă în timpul verii, când temperaturile sunt caniculare, e bine să bea apă acidulată sau plată. Chiar dacă se spune că apa acidulată ar fi mai bună decât cea plată pentru că ar conține mai multe săruri minerale care compensează ce pierdem prin transpirație, adevărul este altul. 

Apă acidulată sau plată? Să vedem ce spune medicul despre această dilemă!

Că bem apă acidulată sau plată, aportul de minerale este același

Dacă te gândești că apa minerală acidulată este mai bună decât cea plată, te înșeli. Medicii spun că și apa plată are săruri minerale, uneori chiar în cantitate mai mare decât în sortimentele de apă carbogazoasă. Totul depinde de proveniența apei.

De aceea trebuie să citim eticheta și astfel vom constata că nu e nicio diferență între apa acidulată sau plată.

Apa acidulată nu este decât apă plată îmbogățită cu dioxid de carbon, deci acele bule care ne fac dependenți (pe unii dintre noi).

Este apa minerală acidulată mai hidratantă?

Răspunsul pe scurt: NU. Potrivit medicului Natasha Bhuyan, apa acidulată este la fel de hidratantă precum apa plată. Dar din cauza dioxidului de carbon adăugat, corpul ar putea să absoarbă lichidele în mod ușor diferit, scrie Bustle.

„Apa plată este mai ușor absorbită în țesuturi decât apa acidulată”, spune medicul.

Alte efecte mai puțin plăcute ale apei acidulate pot fi balonarea, crampele la stomac, eructațiile și flatulența cauzate de dioxidul de carbon.

De asemenea, se recomandă consumul cu moderație de apă minerală acidulată (carbonatată) în cazul persoanelor cu gastrită cronică sau duodenită, deoarece dioxidul de carbon, prin pH-ul ușor mai ridicat decât al apei plate, poate irita mucoasa stomacului, înrăutățind simptomele.

Dacă nu îți prea place apa plată, o poți „îmbunătăți” cu lămâie sau alte fructe delicioase, precum căpșune, zmeură, soc sau coacăze. Sau poți preparare rețete delicioase de limonadă răcoritoare, perfecte pe caniculă.

Vezi aici 10 rețete de limonadă de încercat vara aceasta!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața