Aliatii cancerului pulmonar: tabagismul, pojarul si HPV

Conform situatiei mondiale, incidenta deceselor in randul pacientilor care au primit acest diagnostic este mai mare decat in oricare alta forma cancer.
22.01.2009
Aliatii cancerului pulmonar: tabagismul, pojarul si HPV
Aliatii cancerului pulmonar: tabagismul, pojarul si HPV

Fumatori sau nu, cu totii avem de infruntat o mare amenintare ce planeaza asupra sanatatii noastre: cancerul pulmonar. Teribila maladie nu afecteaza doar fumatorii inraiti, ci si pe cei care au renuntat la viciul lor in urma cu ani buni si chiar pe cei care nu au pus in viata lor o tigara in gura. Afla mai jos care sunt factorii favorizanti si criteriile dupa care acest cancer loveste.

Cea mai de temut dintre bolile maligne este cancerul de plamani. Conform situatiei mondiale, incidenta deceselor in randul pacientilor care au primit acest diagnostic este mai mare decat in oricare alta forma cancer.

Asociatia Americana de Cercetare a Cancerului a facut recent publice o serie de statistici ingrijoratoare, care atesta faptul ca mai multe persoane mor din cauza cancerului pulmonar decat din cauza cancerului de san, prostata si colon la un loc!

Fumatul, principalul factor de risc

Dar din ce cauza apare cumplita boala si care sunt criteriile dupa care loveste? Ei bine, oamenii de stiinta din intreaga lume indica in unanimitate drept principal factor de risc tabagismul. Practic, toate persoanele care fumeaza sau care au fumat la un moment dat in viata sunt expuse.

De retinut ca nici macar renuntarea la fumat nu prezinta garantia ca boala nu se va instala. Iar cercetatorii britanici vin sa intareasca toate aceste afirmatii: mai mult de 50% dintre pacientii diagnosticati cu cancer de plamani provin din randurile fostilor fumatori.

Cu alte cuvinte, expunerea la fumul de tigara reprezinta cel mai mare risc pe care si-l asuma cineva in fata unui dusman atroce cum este cancerul pulmonar.

Cancerul nu loveste toti fostii fumatori

Problema care se pune este ca unii dintre fostii fumatori dezvolta tumori maligne, in timp ce altii nu. Care sunt factorii ce influenteaza aceasta selectie? O echipa de medici canadieni s-a pus pe treaba si se pare ca a gasit un raspuns.

Metilarea ADN este factorul cheie in aparitia cancerului pulmonar la fostii fumatori. El reprezinta un proces molecular prin care sunt reglate activitatea si dezvoltarea genelor. Sub actiunea substantelor toxice insa, precum nicotina, metilarea ADN isi pierde caracterul initial perturband astfel activitatea genelor. 

Pe langa mutatiile pe care le produce in secventele ADN, fumul de tigara stimuleaza dezvoltarea anormala a celulelor si aparitia tumorilor. Asta pentru ca substantele toxice inhalate activeaza genele care determina aparitia cancerului si inhiba activitatea genelor care stopeaza dezvoltarea tumorilor. In plus, reziduurile de nicotina si gudron din bronhiile unui fost fumator pot declansa oricand aparitia bolii.

Cancerul pulmonar, invins cu broccoli?

Am aflat deci ca nu doar fumatorii, dar si cei care au renuntat la fumat, prezinta riscul de a fi diagnosticati, la un moment dat, cu cancer pulmonar. Fara insa a le incuraja viciul, savantii americani ne informeaza
ca exista totusi o posibilitate de a inlatura acest pericol.

Cele mai recente studii arata ca cruciferele, si in special broccoli, au capacitati uimitoare de a reduce riscul de cancer pulmonar tocmai in cazul acestor categorii de persoane: fumatorii si fostii fumatori.

Datele arata ca un consum regulat de broccoli reduce riscul bolii maligne cu 20, pana la 50 de procente, in functie de cantitatea de noxe la care a fost expus organismul de-a lungul timpului. In plus, se pare ca si fumatorii pasivi sunt pusi la adapost cata vreme consuma broccoli in stare proaspata.

Sa evitam confuziile!

Cercetatorii sunt de parere ca pe langa tabagism, virusurile joaca un rol important in aparitia cancerului pulmonar. O serie de studii efectuate la Universitatea Louisville, SUA, arata ca virusul HPV contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase in tesutul pulmonar. Iar un studiu israelian atrage atentia asupra virusului care provoaca pojarul, suspectat a fi implicat in aparitia unor tipuri de cancer pulmonar. 

Vesti bune pentru nefumatori

Cancerul pulmonar loveste, cu preponderenta, fumatorii, insa exista si exceptii, iar acestea nu sunt de neglijat. Incidenta bolii in randul persoanelor care nu au fumat niciodata este aproximativ egala cu cea a cancerelor sistemului nervos si a cancerului la creier.

Riscul de deces cauzat de can­ce­rul pulmonar la nefumatori este de 1,1% in ce-i priveste pe barbati si 0,8% in ce le priveste pe femei.Studiile arata ca intre 10 si 15% dintre cazurile de tumori mal­igne pulmonare sunt cauzate de alti factori decat tabagismul.

Citeste si Fumatul dauneaza grav si sanatatii altora
                  Health news


Foto: SHUTTERSTOCK

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Colonoscopia: ce este și când se face?