Acumularile galbui de pe pleoape anunta un risc crescut de infarct

Pleoapele marcate de acumulari galbui, afectiune cunoscuta drept xantelasma, anunta un risc crescut de infarct si alte imbolnaviri cauzate de cresterea nivelului de colesterol
Acumularile galbui de pe pleoape anunta un risc crescut de infarct
Acumularile galbui de pe pleoape anunta un risc crescut de infarct

Pleoapele marcate de acumulari galbui, afectiune cunoscuta drept xantelasma, anunta un risc crescut de infarct si alte imbolnaviri cauzate de cresterea nivelului de colesterol, informeaza oamenii de stiinta din Danemarca.

Potrivit unui studiu prezentat de BMJ, persoanele avand xantelasma prezinta cu 48% mai multe riscuri de a fi victimele unui atac de cord. Semnele de pe pleoape sunt, de fapt acumulari de colesterol, fapt ce ne duce cu gandul la prezenta altor depozite de grasime, ascunse in corp.

Cardiologii sunt de parere ca acest simtom le-ar putea fi de folos medicilor pentru a identifica din timp pacientii cu risc crescut de infarct.

Concluziile au fost trase in urma unui studiu inceput in anii ’70, la Herlev Hospital din Denmarca si la care au participat 12.745 de persoane. La inceputul cercetarii, numai 4,4% dintre participanti prezentau xantelasma. 33 de ani mai tarziu, 1.872 de persoane au avut deja un infart, 3.699 au dezvoltat afectiuni cardiace, iar 8.507 au decedat.

Potrivit datelor culese, se pare ca persoanele avand pete galbene pe pleoape au fost cel mai expuse: cu 48% mai multe riscuri de a face infarct, cu 39% mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu boli de inima si cu 14% mai multe riscuri de a-si pierde viata pe parcursul studiului, din pricina afectiunilor cardiace.

Autorii studului sunt de parere ca pacientii cu xantelasma sunt cei mai predispusi acumularilor de grasime viscerala, adica in jumatatea superioara a corpului, in jurul organelor vitale. Acumularile de grasime duc la obturarea arterelor, afectiune cunoscuta drept ateroscleroza si care degenereaza in infarct si atac cerebral.

Indiferent de varsta sau gen, pacientii avand xantelasma dezvolta in urmatorii 10 ani afectiuni cardiace. Din pacate, autorii studiului au observat ca aceste persoane apeleaza cel mai adesea la medicul dermatolog pentru eliminarea acumularilor de grasime din motive cosmetice in loc sa ceara ajutorul cardiologului sau sa-si ajusteze dieta in asa fel incat sa-si reduca nivelul colesterolului din organism.

Vezi si video: Stiati ca 40% dintre romani au probleme cu colesterolul? Aflati care alimente sunt permise si care nu

Sursa: BBC

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă