5 obiceiuri care afectează ficatul. Atenție la consumul de dulciuri!

Există multe alimente care contribuie la îmbolnăvirea ficatului, însă câteva categorii sunt extrem de periculoase. De asemenea, mai sunt şi alte obiceiuri pe care oamenii le au frecvent şi care duc în timp la instalarea bolilor hepatice.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Credeai că doar consumul excesiv de alcool îţi îmbolnăveşte ficatul? Te înșeli! La fel de nocive sunt dulciurile, alimentele bogate în grăsimi trans, dar și suplimentele sau pastilele luate fără recomandarea medicului, scrie webmd.com.

Află mai jos care sunt principalele cauze ce pot favoriza îmbolnăvirea ficatului!

Mănânci prea multe dulciuri

Prea mult zahăr nu înseamnă doar risc crescut de carii, ci şi probleme cu ficatul. În special fructoza este greu de asimilat, fiind transformată în grăsime care se depune pe organe, cauzând ficatul gras.

Studiile arată că zahărul în exces este la fel de periculos pentru ficat precum consumul de alcool, chiar dacă nu ai probleme cu greutatea.

Aşadar, redu consumul de dulciuri, produse de patiserie, bomboane, dar şi băuturi carbogazoase îndulcite cu fructoză sau zahăr, inclusiv energizantele!

Iei prea multe suplimente

Chiar dacă sunt naturale, astfel de suplimente nu trebuie luate după ureche sau în exces, pentru că pot îngreuna misiunea ficatului, ceea ce duce la hepatită sau chiar insuficienţă hepatică. În special suplimentele cu vitamina A sunt periculoase pentru ficat. Din acest motiv, consultă-te întotdeauna cu medicul înainte să iei suplimente de orice fel, pentru a şti precis dacă îţi sunt indicate şi în ce dozaj.

Nu faci mişcare

Sedentarismul este principala cauză a obezităţii, urmată de alimentaţia nesănătoasă. Iar obezitatea este un factor de risc major în apariţia bolii ficatului gras nonalcoolic (steatohepatită), care se manifestă prin umflarea ficatului, întărirea acestuia şi formarea de ţesut cicatrizant (ciroză).

Eşti mai predispus riscului de a dezvolta această problemă dacă eşti supraponderal sau obez, de vârstă mijlocie şi suferi şi de diabet.

Vestea bună este că astfel de afecţiuni hepatice pot fi prevenite prin exerciţii zilnice şi un regim alimentar sănătos, fără grăsimi şi zahăr în exces.

Iei analgezice ca pe bomboane

La orice mică durere de cap, de dinţi sau de spate dai buzna la dulăpiorul cu medicamente, în căutarea unor pastile care să te scape de supărătoarele simptome? Să nu te miri dacă la analizele de sânge vei avea rezultate îngrijorătoare.

Luate frecvent, analgezicele (în special cele care conţin acetaminofen) îţi pot distruge ficatul. Încearcă să apelezi la alte metode pentru a elimina durerea sau, şi mai bine, descoperă cauza. De multe ori, poate fi vorba despre odihna insuficientă sau de stres, probleme pe care le poţi combate natural, fără ajutorul pastilelor.

Atenţie la grăsimile trans!

Multe alimente procesate sunt surse bogate în grăsimi trans, considerate de nutriţionişti adevărate bombe calorice, iar de medici, reale pericole pentru sănătate. Astfel de grăsimi sunt trecute pe etichetă drept „grăsimi parţial hidrogenate” şi sunt responsabile pentru acumularea în exces a kilogramelor, dar și a colesterolului, factori care contribuie la apariţia bolilor de ficat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă