5 motive pentru care te trezești cu ochii umflați dimineața. Știai de trucul cu lingura?

  • Publicat:

Dacă te trezești cu ochii umflați dimineața, de vină nu este „curentul” făcut de geamurile deschise. În schimb, s-ar putea ca pufoșenia din zona ochilor să fie, foarte probabil, consecința alimentației bogate în sare ori somnul de proastă calitate. 

Din fericire, există un truc rapid care te scapă de ochii umflați, care nu te costă nimic. Află care este acesta și ce alte cauze pot sta la baza ochilor umflați în rândurile de mai jos!

Te trezești cu ochii umflați? De vină poate fi…

1. Sarea în bucate (în exces) 

Dacă obișnuiești să adaugi sare peste alimente deja sărate sau să consumi multe mezeluri, chipsuri, alune, semințe, organismul va fi inundat cu sodiu și va începe să rețină lichide în țesuturi. Rezultatul: ochii umflați, burta umflată, picioarele umflate. Iar aceste consecințe sunt mai vizibile dimineața, pentru că în timpul nopții nu bem apă, nici nu eliminăm excesul de lichide prin urină.

Pentru a evita această problemă, evită alimentele foarte sărate (atenție și la sursele ascunse de sare, cum sunt sosurile) și folosește în schimb mai multe ierburi aromatice în mâncare.

2. O alergie la detergentul sau balsamul de rufe

Sau o plantă nouă din dormitor, o lenjerie abia cumpărată, excesul de praf din perdele sau covoare – toate acestea pot declanșa supraproducția de histamină, care provoacă inflamație, mâncărime și roșeața ochilor. Atenție și la filtrele aparatelor de aer condiționat! Acestea trebuie curățate în fiecare an.

Alergiile pot fi cauzate și de polen, așa că dormitul cu geamul deschis poate fi o cauză a ochilor umflați, ca urmare a pătrunderii alergenelor în casă.

3. Somnul de proastă calitate

Aceasta este, în majoritatea cazurilor, principala cauză a ochilor umflați. Dacă te trezești des în timpul nopții și te perpelești de pe o parte pe alta în căutarea somnului, mai ales vara, când temperaturile pot deveni insuportabile, ochii umflați sunt „garantați” dimineața. Mai mult, pot apărea cearcăne adânci și pungi sub ochi.

O igienă a somnului este soluția. Acest lucru înseamnă evitarea dispozitivelor electronice înainte de culcare, luatul ultimei mese cu cel puțin 3 ore înainte de a te culca, evitarea consumului de alcool seara, folosirea de așternuturi curate, aerisite, frumos mirositoare și o temperatură propice în camera de dormit.

Un alt sfat util: dormi cu capul un pic mai sus decât nivelul corpului.

4. Conjunctivita

Ochii umflați pot fi și consecința unei afecțiuni oculare, așa cum este conjunctivita, mai ales dacă ești purtătoare de lentile de contact. În plus, te poți confrunta cu mâncărimi, roșeață și secreții oculare și dacă adormi fără să te demachiezi.

Așadar, scoate lentilele de contact și elimină machiajul înainte de a merge la culcare, pentru a evita apariția unor infecții bacteriene oculare.

5. Prea mult alcool, prea puțină apă

Alcoolul deshidratează și are un impact negativ asupra calității somnului, despre care am arătat mai sus că este una dintre cauzele ochilor umflați. Pentru a preveni aspectul pufos al ochilor, este de preferat evitarea consumului de alcool seara, dar și în general. Limitează-te la un pahar cu vin alb rece sau un pahar cu bere la câteva zile, altfel și ficatul are de suferit, nu doar aspectul tău fizic.

În schimb, bea apă, foarte multă apă, măcar un pahar la fiecare oră (între 8 și 10 pahare de apă de 250 mililitri/ zi), mai ales în timpul verii. În caz contrar, corpul va stoca lichide și vei avea ochii umflați.

O altă băutură cu efect benefic asupra ochilor, dar nu numai, este sucul proaspăt de țelină, spanac, castraveți și lămâie.

Lingura rece te scapă de ochii umflați

Sigur că există zeci de creme și produse cosmetice pentru zona ochilor, dar pentru ameliorarea rapidă (și fără bani) a ochilor umflați poți apela la acest remediu foarte eficient: lingura rece.

„Aplicarea unei linguri reci, ținută în prealabil 1 minut la frigider, pe ochi ajută la reducerea cearcănelor, mâncărimilor și inflamațiilor oculare deoarece temperatura scăzută și presiunea ușoară sprijină circulația sângelui și contribuie la drenajul limfatic al excesului de lichid la nivelul ochilor”, explică dr. Adam Friedman, medic dermatolog.

La fel de eficiente pentru eliminarea „pufoșeniei” în zona ochilor pot fi o compresă cu apă rece, 2 felii de castravete sau pliculețele cu ceai de mușețel răcit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”