3 vitamine de care duci lipsă dacă dormi prost noaptea. În ce alimente le găsești

  • Publicat:

Dormi prost noaptea? Te trezești frecvent în timpul nopții și nu mai poți adormi la loc? S-ar putea ca problema să fie lipsa anumitor vitamine din regimul tău. 

Citește mai jos și află care sunt vitaminele de care s-ar putea să duci lipsă dacă dormi prost noaptea și în ce alimente se găsesc acestea.

Vitamina D

Studiile arată că un nivel scăzut de vitamina D în organism poate fi asociat cu un somn mai de scurtă durată și neodihnitor. Se pare că receptorii de vitamina D din anumite zone ale creierului joacă un rol important în reglarea ritmului circadian.

Alte semne care pot sugera lipsa de vitamina D sunt: oboseala, lipsa de energie, slăbiciunea musculară, durerile de oase, transpirația excesivă, tulburările de erecție.

Pentru a preveni carența de vitamina D, este indicat să stai la soare în fiecare zi măcar 15 minute și să consumi alimente precum pește gras (halibut, somon, ton, hering), iaurt, brânzeturi, carne de porc macră, ciuperci, ouă, tofu, cereale fortificate și ulei din ficat de cod.

Vitamina C

Și vitamina C – mai precis nivelul insuficient al acesteia – poate duce la tulburări de somn. Cercetările au arătat că persoanele care se confruntă cu insomnie prezintă adesea niveluri scăzute de vitamina C, iar cele care dorm „neîntoarse” 7-8 ore pe noapte au niveluri crescute din această vitamină în sânge.

Alte semne ce pot indica o carență de vitamina C sunt: sângerarea gingiilor, predispoziţia la viroze şi infecţii, lipsa apetitului, depresie, tulburări digestive, schimbări bruşte de dispoziţie, cicatrizarea lentă a rănilor, lipsa de energie, pielea uscată, ridată.

Printre alimentele bogate în vitamina C pe care să le consumi mai des dacă dormi prost noaptea se numără: ardeiul gras, pătrunjelul, broccoli, conopida, căpşunile, roşiile, cartofii, varza de Bruxelles, citricele (portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo).

Vitaminele B

Lipsa de vitamine B6 și B12 ar putea, de asemenea, să îți afecteze calitatea somnului, arată mai multe studii. De asemenea, această carență poate sta și la baza episoadelor depresive sau anxioase.

Alte manifestări ce pot apărea din cauza carenței de vitamine B6 și B12 sunt: oboseala accentuată, slăbiciunea musculară, căderea părului, pielea uscată, pierderea în greutate, furnicături şi înţepături, senzaţie de amorţeală, pierderi inexplicabile de memorie, o senzaţie de arsură şi de iritaţie la nivelul limbii.

Pe lista alimentelor bogate în vitaminele B6 și B12 regăsim: drojdia de bere, cerealele integrale, bananele, somonul, tonul, spanacul, scoicile, midiile, gălbenuşul de ou, seminţele de floarea-soarelui, avocado, carnea de pui, porc, vită, lactatele.

Remedii naturale pentru insomnie. Ce să faci dacă dormi prost noaptea 

Pe lângă schimbările în dietă, pentru a avea un somn mai odihnitor poți apela la diverse remedii naturale. Nu toate beneficiază de rezultate validate științific, însă unele persoane consideră că sunt de ajutor în combaterea insomniei.

Spre exemplu, suplimentele cu melatonină pot să te ajute să adormi mai ușor și să nu te mai trezești atât de frecvent în timpul nopții.

De asemenea, ceaiurile de valeriană, mușețel sau tei sunt benefice pentru inducerea stării de relaxare și pot ameliora tulburările de somn.

Nu în ultimul rând, suplimentele cu floarea pasiunii sau inhalațiile cu ulei esențial de lavandă (se toarnă într-un vas 1 litru de apă clocotită şi se adaugă 3-4 picături de ulei esențial; vaporii degajaţi se inspiră stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare) pot avea efect benefic asupra somnului.

Nu uita să respecți regulile de „igienă a somnului”, care presupun organizarea programului zilnic astfel încât ora de culcare și cea de trezire să fie relativ fixe, evitarea luminii albastre (telefon, laptop, televizor etc.) cu 2-3 ore înainte de a merge la culcare, evitarea băuturilor pe bază de cafeină în cursul după-amiezii (cafea, sucuri, energizante, anumite ceaiuri), a mâncărurilor grele, condimentate sau a dulciurilor cu 4 ore înainte de culcare, practicarea exercițiilor fizice în timpul zilei (dar nu seara) și asigurarea unui ambient adecvat (temperatura potrivită, draperii închise la culoare, o plapumă mai grea în timpul iernii, așternuturi curate, aerisite).

Dacă în continuare dormi prost noaptea deși ai un regim alimentar echilibrat și ai încercat deja mai multe remedii pentru insomnie, este indicat să ceri ajutorul unui medic pentru investigații amănunțite și, eventual, un tratament mai puternic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult