Ierburi excelente pentru echilibrarea hormonală

Din fericire, în medicina tadițională unele ierburi sunt folosite și pentru echilibrul hormonal. Iată câteva dintre ele.
  • Publicat:
Ierburi excelente pentru echilibrarea hormonală
Foto: envato

Ierburile sunt folosite încă din antichitate cu diferite motive, atât în bucătărie, cât și în medicina tradițională și, de cele mai multe ori le întâlnim din frunze, flori, rădăcini sau semințe. Dacă iubești să gătești, cel mai probabil ești deja familiarizată cu câteva dintre ele. Din fericire, în medicina tadițională unele ierburi sunt folosite și pentru echilibrul hormonal.

Înainte de a consuma aceste ierburi asigură-te că stai de vorbă cu un specialist și că el îți dă undă verde. Unele dintre ele pot fi periculoase în anumite situații, precum alăptare, sarcină, boli endocrine, boli mentale sau chiar cancer sau terapie hormonală. Hormonii sunt mesageri chimici care ajută celulele să comunice între ele și să declanșeze anumite acțiuni. Mai exact, alături de sistemul endocrin reglează creșterea, reproducerea, metabolismul, temperatura și chiar dispoziția. În anumite perioade ale vieții, femeile se confruntă cu un dezechilibru hormonal, în special la pubertate, în sarcină și la menopauză.

Ierburi care te echilibrează hormonal

Semințe de chimen negru

Nigella sativa sau kalonji este o plantă care produce semințe mici negre bogate în antioxidanți, care au proprietăți medicinale și conțin fitonutrienți. Cercetătorii încă investigheză efectele terapeutice ale semințelor de chimen negru în special în rândul persoanelor care se confruntă cu sindromul de ovare polichistice, o afecțiune asociată unui nivel hormonal neobișnuit, în special la vârsta de reproducere.

Ashwagandha

Ashwagandha, cunoscută și ca gingsengul indian, este o plantă medicinală care se regăsește în numeroase suplimente, ceaiuri și pudre. Acest adaptogen ajută organismul la combaterea stresului și reglează răspunsul la stres. Cortizolul, de exemplu, te ajută să depășești evenimentele stresante din viața de zi cu zi. Potrivit studiilor, atât pe animale cât și oameni, un dezechilibru hormonal cronic poate produce boli endocrine precum boala Addison și sindromul Cushing.

Piperul călugărului

Iată o altă plantă regăsită în suplimente, fie sub formă de extract, fie sub formă de capsule. De cele mai multe ori este în amestec cu alte ierburi și se folosește pentru a trata simptomele menopauzei și pentru a sprijini sănătatea aparatului reproducător feminin.

Ierburi: Maghiran

Maghiranul se folosește în medicina tradițională de secole pentru tratarea diferitor afecțiuni. Studiile recente arată că acest ingredient poate reduce stresul și poate fi de ajutor pacientelor cu sindromul ovarelor polichistice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”