Afrodiziacele naturale – care functioneaza si care nu?

Ginsengul si sofranul sunt doua substante ce iti condimenteaza viata sexuala, sustin cercetatorii Universitatii din Guelph ce au efectuat un studiu asupra afrodisiacelor naturale.
Afrodiziacele naturale – care functioneaza si care nu?
Afrodiziacele naturale - care functioneaza si care nu?

Ginsengul si sofranul sunt doua substante ce iti condimenteaza viata sexuala, sustin cercetatorii Universitatii din Guelph ce au efectuat un studiu asupra afrodisiacelor naturale.

„Afrodiziacele sunt folosite de mii de ani, in toata lumea, insa nu au existat pana acum explicatii stiintifice pe masura. De aceea am efectuat acest studiu, fiind cea mai detaliata cercetare efectuata in acest domeniu”, sustine Massimo Marcone, profesor la Universitatea din Guelph

„E nevoie de produse naturale care sa imbunatateasca viata sexuala fara a produce efecte secundare negative”, sustine John Melnyk, masterand al departamentului de Stiinta Alimentara si membru al echipei care a efectuat acest studiu. In prezent, astfel de afectiuni precum disfunctia erectila sunt tratate cu medicamente sintetice, inclusiv sildenafil (Viagra) si tadalafil (Cialis).

„Aceste medicamente au efecte secundare precum migrene, dureri musculare sau privirea incetosata si pot avea interactiuni periculoase daca sunt administrate in acelasi timp cu alte medicamente. De asemenea, acestea nu ajuta la cresterea libidoului si nu imbunatatesc viata sexuala a celor care se confrunta cu o astfel de problema”, explica Melnyk.

Cercetatorii au realizat sute de studii privind afrodiziacele consumate în mod obişnuit pentru a investiga efectele în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii sexuale, atât din punct de vedere psihologic, cât şi fiziologic.

În această cercetare au fost incluse numai studiile care îndeplinesc cele mai stricte controale.

Astfel, cercetătorii au descoperit că ginsengul, şofranul şi yohimbine, un produs chimic natural din copaci yohimbe ce cresc în Africa de Vest, ajută la îmbunătăţirea funcţiei sexuale umane. În schimb, pretinsul efect afrodisiac al vinului şi al ciocolatei nu a fost confirmat.

Oamenii au raportat că dorinţa sexuală a crescut după ce au mâncat ptychopetalum olacoides (denumită de localnici muira puama şi cunoscut la noi ca fiind „lemnul potenţei”), o plantă cu flori găsite în Brazilia; rădăcină de Maca, o plantă ce creşte în Anzi, şi ciocolată.

Studiul arată că în ciuda pretinsului efect afrodisiac, ciocolata nu a fost asociată cu creşterea libidoului, ci doar cu amplificarea dorinţelor sexuale. Unii oameni pot simţi un efect datorită anumitor substanţe aflate în compoziţia ciocolatei, spre exemplu feniletilamina, care duce la secretarea serotoninei şi creşterea nivelului endorfinei din creier.

S-a demonstrat că alcoolul duce la creşterea nivelului de excitare, dar totodată duce la reducerea performanţei sexuale.

Nucşoara, cuişoarele, usturoiul şi ghimbirul au un efect afrodisiac asupra animalelor, conform studiilor.

Cercetătorii avertizează însă că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma efectele descoperite de ei. „În prezent nu există suficiente dovezi pentru a sprijini utilizarea la scară largă a acestor substanţe ca afrodisiace. Mai multe studii clinice vor fi necesare pentru a se înţelege mai bine efectul acestor substanţe asupra oamenilor”, susţine profesorul Massimo Marcone.

Citeste mai multe pe www.descopera.ro

Recomandări: