Motivul pentru care nu trebuie să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat

  • Publicat:
Motivul pentru care nu trebuie să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat
Sursa foto: Shutterstock

În materie de sănătate bucală, igiena dentară și profilaxia sunt un punct de referință fundamental. Igiena orală adecvată și efectuată zilnic este primul pas în menținerea sănătății cavității bucale. Acestea sunt manevre care trebuie puse în aplicare în primul rând acasă, de către fiecare dintre noi: prin utilizarea corectă a periuței de dinți, ne asigurăm că gingiile și dinții beneficiază de o curățare eficientă și sunt în cea mai bună stare.

Cu toate acestea, chiar și o gestionare perfectă a igienei orale nu ne scutește de controlul efectuat de către igienist și de o sesiune de igienă orală profesională cel puțin o dată la 6 luni, sau chiar mai puțin în circumstanțe particulare.

De ce nu trebuie să te speli pe dinți imediat după masă?

Când vorbim despre igienă și profilaxie dentară,  este de asemenea bine să ne amintim că periajul nu trebuie efectuat imediat după masă. Din ce motiv?

Pentru simplul fapt că, mai ales dacă au fost consumate alimente acide, există un risc puternic de slăbire a smalțului. Un alt sfat foarte important pentru punerea în aplicare a profilaxiei corecte și a curățării complete a cavității bucale este igiena limbii, care ar trebui transmisă cu instrumente speciale, fără a utiliza pastă de dinți, spune dr. Lorelei Nassar, medic implantolog.

Ața dentară și apa de gură, aliați de nădejde

Alți aliați ai igienei și profilaxiei dentare sunt ața dentară și apa de gură, care în niciun caz nu înlocuiesc operațiunile care trebuie efectuate cu o periuță de dinți și pastă de dinți, dar ajută la eliminarea reziduurilor alimentare și au respirație proaspătă.

Pasta de dinți îndeplinește numeroase funcții importante, precum combaterea bacteriilor, purificarea gurii și, în general, funcții pentru prevenirea și combaterea problemelor cavității bucale. Tocmai de aceea, alegerea nu trebuie să fie la întâmplare, ci trebuie făcută cu mare atenție și conștientizare, adaugă specialistul.

Ce fel de periuță alegem?

Sunt de preferat periuțele manuale. Periuța electrică doar creează senzația că ar curăța mai bine. În realitate însă, nu se întâmplă asta.

Tehnica de periaj și frecvența periajului într-o zi sunt foarte importante, dincolo de design sau brand, în cazul periuței de dinți. Specialistul recomandă întotdeauna utilizarea periuțelor cu peri moi.

Chiar dacă un periaj viguros, cu o periuță dură poate părea revigorant, totuși el poate duce la formarea unor eroziuni dentare în timp. Având o tehnică corectă (maximum 3 minute), reușim să periem toți dinții cap-coadă, pe toate fețele. Aceste 3 minute de periaj corect fac mai mult decât orice brand de pastă de dinți și periuță la un loc. Putem folosi chiar bicarbonat, rezultatele vor fi la fel. De aceea, nu contează ce tip de periuță alegem. Același rezultat îl putem obține și cu o periuță primitivă din păr de cal, și cu una super sofisticată și costisitoare, dacă periem corect, completează specialistul.

Guma de mestecat, bună sau rea?

Guma de mestecat ajută la autocurățarea dinților. În timpul masticației se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinții, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce privește articulația dintre osul mandibular și craniu, guma e un dezastru.

De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5.000 ori. Însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulația la maximum, în timp. Mai exact, este același lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanțe lungi. Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obține același efect de autocurățare, dar fără disconfortul articular, precizează specialistul.

Când și de ce e necesar controlul stomatologic?

Specialistul punctează necesitatea unui control stomatologic o dată la 6 luni, împreună cu un detartraj și un periaj profesional. În tot acest timp se pot depune depozite de tartru între dinți – piatră dentară – sau pot apărea carii incipiente pe diferite suprafețe ale dintelui, leziuni gingivale etc., ce pot fi depistate doar de către medicul dentist, deseori nefiind însoțite de durere.

Important! Pe lângă controlul periodic la stomatolog, ține cont și de aceste recomandări pentru igiena și protejarea dinților:

  • Efectuează un periaj corect de cel puțin 2 ori pe zi;
  • Consumă fructe și legume tari, crude – deoarece stimulează autocurățarea dentară;
  • Consumă dulciuri doar la o singură masă, nu în diverse etape de-a lungul zilei;
  • Alege să consumi un desert din brânzeturi –  acestea asigură un pH bazic în gură și astfel scade riscul de apariție a cariilor
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”