Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Ghimbirul, unul din cele mai frecvente condimente în mâncare

Unul dintre cele mai versatile condimente, ghimbirul poate fi folosit în aproape toate tipurile de reţete, de la sosuri, supe, feluri principale, deserturi până la băuturi.

De unde provine ghimbirul

Cuvântul „ghimbir” provine din latinescul „zingiber officinale”, inspirat din cuvintele „singivera” din pali şi „shringavera” din sanscrita, care înseamnă „în formă de corn de cerb”. Ghimbirul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom foarte aromat în bogat în uleiuri eterice. Partea comestibilă a plantei este rizomul, care are o formă neregulată şi noduroasă, o lungime de până la 5-6 centimetri.

Ghimbirul este originar din Asia, unde este folosit de peste 4.400 de ani drept condiment. De asemenea, acesta este folosit de peste 2.000 în medicina chineză pentru tratarea multor afecţiuni precum răceala, răul de miş¬care, reumatismul, afecţiuni ale plămânilor, ale stomacului şi ale splinei şi multe altele.

După ce ghimbirul a ajuns în Europa, în jurul anului 800 dupa Hristos, timp de secole, acesta s-a numărat printre cele mai populare condimente, ocupând locul al doilea dupa piper.

Conţinutul nutritiv

Rizomul de ghimbir este bogat în potasiu, zinc, calciu, cupru si magneziu, vitaminele B6, C si D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice, acţionând ca tonic general şi înlăturând oboseala şi toxinele acumulate în organism.

Ghimbirul în gastronomie

Tocat, taiat în rondele sau beţişoare, dat prin răzătoare sau pasat, ghimbirul oferă mâncărurilor o aroma aparte, uşor înţepătoare şi un gust dulce-acrişor şi uneori amar.

Cu cât rizomul ghimbirului este mai batrân, cu atât gustul sau este mai puternic. O combinaţie extrem de gustoasă este adăugarea usturoiului şi ghimbirului în amestecurile de tip stir-fry.

Ghimbirul proaspăt poate fi fiert pentru a obţine un ceai, iar turta dulce cu ghimbir este un desert foarte apreciat în bucătăria vestică.

Indonezienii marinează carnea înainte de a o găti în paste condimentate cu ghimbir proaspăt şi ardei iuţi.

Chinezii folosesc ghimbirul prăjit sau fiert. Astfel, ei adaugă felii de ghimbir în mâncarea înăbuşită, aburul potenţând puternic aroma ghimbirului. De asemenea, chinezii adaugă ghimbir mărunţit sau dat prin răzătoare în mâncarea gătita la wok pe foc puternic, cu amestecare continuă şi rapidă.

Pentru a-i domoli iuţeala, indienii prăjesc ghimbirul alături de usturoi sau ceapă. Astfel, se obţine un mix de condimente pentru sosuri cu care asezonează mâncărurile de legume şi de carne.

Japonezii asezonează carnea de pui cu suc proaspăt de ghimbir. De asemenea, ghimbirul murat este deseori servit alături de sushi.

Ghimbirul din Fiji este faimos, întrucât conţine mai puţine fibre şi este mai bogat în oleorezină, ceea ce face ca aroma acestuia să fie unică.

Descoperă aici beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului, cum să prepari ceaiul de ghimbir sau cum să-l consumi în mâncare.

Ghimbirul este ingredientul lunii martie de pe platforma The Secret Ingredient By Electrolux.



Citește și:
Ghimbir în bucătărie - cum să îl foloseşti pentru a profita de efectele sale benefice
Ghimbirul - proprietăţi, beneficii, contraindicaţii şi mod de consum
Ceai de ghimbir – proprietăţi digestive şi antistres dovedite!
Consumaţi ghimbir în băuturi, salate şi alte preparate delicioase!
Exclusiv Online - 16.03.2015 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
Lucruri mai puţin ŞTIUTE despre Lombardia, cea mai afectată zonă de CORONAVIRUS din lume Lucruri mai puţin ŞTIUTE despre Lombardia, cea mai afectată zonă de...
Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT ele Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Descopera.ro
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus ARMA folosită de Germania în lupta cu...
Cum sunt URMĂRIŢI oamenii pentru combaterea...
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .