CSÎD a încercat – Mânătărci cu mămăligă şi usturoi

Mânătărcile sau hribii sunt ciuperci cu mare căutare atât pentru gustul lor deosebit cât şi pentru proprietăţile nutriţionale bogate în potasiu şi germaniu.
  • Publicat:
CSÎD a încercat - Mânătărci cu mămăligă şi usturoi
CSÎD a încercat - Mănătărci cu mămăligă şi usturoi - 0,2 lei porţia, foto CSÎD

Peste tot se vorbeşte zilele acestea despre ciuperci. Şi reţete cu ciuperci. Mai exact se vorbeşte despre miraculoasele şi mega delicioasele mânătărci sau hribi pe care pădurile României le produc cu generozitate. Am încercat şi noi cea mai simplă reţetă – hribi cu mămăligă şi usturoi.


Vine o vreme în viaţă când nu te mai bucuri de cadouri materiale ci de cadouri ce constau în mâncare deosebită. Am primit cadou câteva mânătărci ce tocmai fuseseră culese din pădure. Denumirea latină este ”Boletus edulis” iar sfatul nostru este să vă informaţi din surse precise înainte de a le căuta prin păduri, unele ciupercile pot fi toxice şi pot arăta asemănător. În pădurile vestite pentru mânătărci se organizează tabere unde vin culegători din toată ţara, un prilej ideal de a învăţa să identificaţi ciupercile bune cu ajutorul cunoscătorilor.

Manatarci

România exportă mănătărci către Italia şi Germania

Mulţi dintre români aleg să vândă hribii către centre speciale de colectare ce le vor trimite la export. Italia şi Germania sunt ţări unde mănătărcile sunt foarte apreciate atât pentru gustul lor cât şi pentru proprietăţile nutriţionale. Aceste ciuperci conţin fibre, potasiu, vitamine din grupul B, germaniu şi sunt slab calorice. Au în compoziţie şi antioxidanţi cu rol în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Unii străini, italieni în special, le consumă chiar crude pe post de medicament. De altfel, o mare parte din mănătărci merg către producţia de medicamente.

Înlocuiesc carnea cu succes

Nu degeaba se spune că dacă mănânci mânătărci, nu mai ai nevoie de carne – proteinele conţinute de acest tip de ciuperci sunt de calitate superioară. Despre ele se mai spune că sunt şi un puternic afrodisiac.

Reţetă – Mânătărci cu mămăligă şi usturoi

Ingrediente:

  • Câteva mânătărci
  • Usturoi
  • Ulei rezistent la prăjit
  • Sare
  • Mămăligă
  • Leuştean, pătrunjel, mărar
  • Roşii

Mod de preparare:
Mânătărcile spălate se taie felii şi se pun într-o tigaie cu ulei rezistent la prăjit. Se adaugă câţiva căţei de usturoi în cămăşă (nu veţi mirosi a usturoi după masă). Se lasă la prăjit la foc foarte mic, amestecându-se constant. Se adaugă sare. Când sunt gata se mănâncă alături de mămăligă rece, roşii şi verdeaţă. Recomandarea noastră este leuşteanul. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân