Cum prepari simplu şi uşor aluatul de pizza – video cu Gennaro Contaldo

Pe faimosul chef italian Gennaro Contaldo l-aţi văzut de multe ori la TV gătind alături de Jamie Oliver sau de chef Antonio Carluccio în serialul gastronomic "Doi bucătari lacomi".
  • Publicat:
Cum prepari simplu şi uşor aluatul de pizza - video cu Gennaro Contaldo

Pe faimosul chef italian Gennaro Contaldo l-aţi văzut de multe ori la TV gătind alături de Jamie Oliver sau de chef Antonio Carluccio în serialul gastronomic „Doi bucătari lacomi”. Iată-l în filmul video de mai jos gătind o pizza Margherita, după o reţetă foarte simplă.

Ingrediente:

pentru aluat:
500 grame făină + puţină făină de lucru pentru a nu se lipi de planşetă
1 linuriţa de sare
7 grame de drojdie uscată
325 ml de apă caldă

Prepararea aluatului de pizza

Turnaţi drojdia uscată în apa caldă să se dizolve. Puneţi făina într-un castron, sarea peste şi amestecaţi-le. Apoi turnaţi apa cu drojdia peste ele şi amestecaţi-le foarte bine, va rezulta un aluat pe care îl puneţi peste planşeta de lucru pentru a-l frământa mai bine cu mâinile. Dacă aluatul este prea lipicios mai puteţi adăuga puţină făină.

Cu palma mâinii prindeţi aluatul dintr-un capăt şi cu cealaltă mână îl trageţi şi-l pliaţi, rulaţi, apoi iar îl trageţi şi-l pliaţi şi rulaţi, şi tot aşa de câteva ori. După aceea îl întoarceţi şi repetaţi încă o dată această operaţiune de frământare (vedeţi detalii în filmuleţul video).

Acum, după ce a fost frământat câteva minute aluatul este gata. Luaţi un cuţit şi tăiaţi-l în patru. Veţi obţine patru porţii de aluat, de aprox 150 grame fiecare, pentru patru pizza.
Luaţi o tavă şi puneţi o mână de griş (sau pesmet dacă nu aveţi griş), apoi aşezaţi porţiile de aluat peste care presăraţi puţină făină şi le acoperiţi cu un prosop umed. Lăsaţi aluatul să crească undeva la cald cel puţin două ore, la final îşi va dubla volumul.

Luaţi o bucată de aluat şi presaţi-o cu pumnul, întindeţi aluatul cu degetele, nu aveţi neapărată nevoie să-l întindeţi cu un sucitor. Dacă se întâmplă ca aluatul să se rupă puţin nu-i o problemă, luaţi o bucăţică mică de aluat dintr-o margine şi puneţi-o peste gaură presând cu degetele şi astfel astupând-o.

Aveţi acum blatul de pizza gata pentru a fi umplut cu orice compoziţie vă place.

Iată cea mai simplă reţetă recomandată de Gennaro, o pizza clasică Margherita:

Întindeţi peste aluat una-două linguri de roşii pasate (sau bulion) cu usturoi tocat. Stropiţi cu puţin ulei de măsline (dă aroma pizzei), presăraţi puţină sare, apoi radeţi parmezan deasupra.

Luaţi mozzarela proaspătă (cea pe care o cumpăraţi de la magazin în zer), circa 50 de grame pentru o pizza şi rupeţi-o în bucăţele distribuindu-le uniform. Adăugaţi apoi câteva frunze de busuioc (rupte sau tocate) şi încă câţiva stropi de ulei de măsline.

Gata pentru copt! Lăsaţi-o în cuptor circa 7 minute la 220 grade celsius.

Evident, dacă nu doriţi să obţineţi o pizza Margherita atunci mai puteţi adăuga feliuţe de salam, suncă, ciuperci sau orice legume doriţi.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Paste negre cu fructe de mare
Paste negre cu fructe de mare
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”