Mic dejun nemţesc sănătos cu 3 lei – reţetă cu quark

Cereale proaspăt râşnite, nuci, miere, flori sau fructe uscate în combinaţie cu brânza nemţească quark sunt excelente la gust, sănătoase. Costă 3 lei per porţie.
  • Publicat:
Mic dejun nemţesc sănătos cu 3 lei - reţetă cu quark
Brânză quark cu miere, cardamom, hrişcă şi petale de trandafir - un mic dejun perfect cu doar 3 lei. Foto - Mădălina Drăgoi

Cine începe ziua dis de dimineţă departe ajunge. Mai ales dacă o începe deschizând larg fereastra, consumând un pahar mare de apă plată cu 2 picături de zeamă de lămâie pe stomacul gol şi mănâncă micul dejun acasă. Ne-a inspirat micul dejun al germanilor – rapid, foarte delicios, ieftin, hrănitor şi care pune imaginaţia la încercare zi de zi – Quark cu cereale, condimente, ulei de cocos şi miere.

Dimineţile în capitala Germaniei au pentru mulţi dintre locuitorii ei (care au în poşete toate paşapoartele lumii) gust de quark. Acesta este o brânzică light (nu este precum brânza slabă de vaci românească). La consistenţă seamănă cu smântâna. Este o brânză de vaci pentru care găseşti peste 50.000 de rezultate atunci când cauţi pe internet reţete. Practic se foloseşte la aproape orice – la prăjituri, la aluatul de pâine, la supe. Se consumă alături de fructe, alături de seminţe, de musli. Cartofii fierţi cu brânză quark (în care se pot adăuga verdeţuri şi condimente după gust) sunt una dintre cinele preferate ale nemţilor (sănătos şi economic şi rapid de preparat).

 

Quark – cum îl poţi combina

După preferinţe se poate îndulci cu puţină miere.

Se pot adăuga feliuţe de fructe proaspete ori de fructe uscate. De asemenea, în quark se pot adăgă flori comestibile. Personal am pregătit quark cu petale de trandafiri din boboci pentru ceai sau cu flori de soc proaspete şi uscate.

Şi o linguriţă de magiun sau gem de caise dă un gust minunat quark-ului. La acest capitol, m-am îndrăgostit de gustul de quark cu curd de lămâie organic.

Dacă se doreşte, se pot pune câţiva sâmburi de nuci, alune de pădure, macadamia etc.

 

Quark cu cereale proaspăt râşnite, miere, ulei de cocos şi condimente

Ingrediente:
1 cutie de quark cu 40% grăsime (lactatele cu conţinut scăzut de grăsime sunt controversate în general).
Restul ingredientelor ţin de gusturile fiecăruia dar şi de ce are în casă. Quark să fie. 100 grame de quark 40% grăsime are 144 kcalorii, 10,3 g grăsime.
Cea mai sănătoasă combinaţie este să adaugaţi o lingură de cereale (ovăz, hrişcă sau seminţe precum in, susan, seminţe de floarea soarelului crude) proaspăt măcinate în brânza quark.
O râşniţă electrică (cum aveau bunicii şi părinţii noştri pentru cafea) este de folos. Se poate găsi pe internet sau prin pieţele volante.
Condimente precum scorţişoara (leac universal, afrodisiac, considerată un veritabil energizant şi un fortifiant al sistemului circulator), cardamon (protejează sănătatea dinţilor, are rol antidepresiv, proprietăţi antimicrobiene, este bun pentru inimă, ajută la lupta împotriva cancerului colorectat) sunt minunate în combinaţie cu quark.
Uleiul de cocos organic, este de asemenea, gustos în această combinaţie şi are benefecii de neconstatat. Uleiul de cocos scade colesterolul, stimulează sistemul imunitar prin polifenoli şi antioxidanţi naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, fier şi calciu, reglează metabolismul şi digestia.

Mod de preparare:

Pentru că germanii sunt foarte eficienţi prepararea micului dejun şi în general nu au nici o secundă de pierdut, iată schema de prepare. Imediat cum ajungi în bucătărie, înainte de pune de cafea, se macină cerealele. O lingură este suficientă. Se amestecă cu quark şi apoi se continuă activităţile specifice dimineţii. Apoi se adaugă condimentele dorite, nuci, miere etc.
Tot nemţilor le place să calculeze cât costă fiecare porţie de mâncare. O cutie de 250 de g quark costă aproximativ 50 de eurocenţi, consumul de energie este minimum, iar restul ingredietelor se pun în cantităţi infime. O porţie de quark de 200 g cu diverse costă în jur de 3 lei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”