Sardine în foi de viţă

Iată o reţetă excelentă pentru cei care ţin postul Crăciunului: sardine în foi de viţă!
  • Publicat:
Sardine în foi de viţă
O porție de sardine de 100 de grame îți aduce nu mai puțin de 370 miligrame de calciu, precum și vitamina D și acizi grași esențiali Omega 3.

Iată o reţetă excelentă pentru cei care ţin postul Crăciunului: sardine în foi de viţă! Ştiai că sardina a fost peştele favorit al lui Napoleon? Chiar dacă numele sardinei vine de la Insula Sardinia, acest peşte se găseşte peste tot, de la Oceanul Atlanticului de Nord-Est şi Marea Mediterană până la Marea Marmara sau Marea Neagră.

Elias Mamalakis este autorul acestei minunate reţete şi redactor-şef al revistei “Olive” – una dintre cele mai renumite reviste de gastronomie din Europa, precum şi gazda unei emisiuni faimoase de televiziune, „Boukia kai Sychorio” (“Atât de delicios”), emisiune care a fost distinsă cu premiul Programul TV al Anului 2016, la Cannes.

Elias este extrem de activ în promovarea produselor marine obţinute din surse durabile. Este coautorul unei cărţi despre populaţia de peşti din Grecia şi sprijină realizarea unui documentar având ca tematică pescuitul excesiv.

Iată reţeta de sardine în foi de viţă oferită de Elias pentru World Wide Fund for Nature (WWF), pe care o găsiţi şi în primul ghid pentru consumatorii de produse din peşte şi fructe de mare –  Fish Forward.

INGREDIENTE pentru 6 persoane (timp de preparare: 40 de minute) 

  • 1 kilogram de sardine proaspete
  • 1 ceaşcă de ulei de măsline
  • Sare grunjoasă
  • 300 de grame de frunze fragede de viţă de vie

MOD DE PREPARARE

1) Scufundaţi frunzele de viţă de vie în apă sărată clocotită, timp de 3-4 minute. Clătiţi-le rapid cu apă rece din belşug, astfel încât frunzele să îşi păstreze culoarea verde.

2) Răsfiraţi frunzele de viţă de vie pe un prosop absorbant, pentru a se usca.

3) Curăţaţi sardinele, înlăturând capul şi intestinele. Asezonaţi cu un vârf de cuţit de sare grunjoasă şi lăsaţi peştele la scurs, într-o strecurătoare, timp de 10 minute.

4) Împachetaţi sardinele în frunzele de viţă de vie (fiecare sardină într-o frunză separată). Dacă frunzele de viţă de vie sunt mari, tăiaţi-le pe jumătate.

5) Puneţi frunzele de viţă de vie umplute într-o tigaie, lăsaţi la copt şi stropiţi cu ulei de măsline.

6) Preîncălziţi cuptorul la 180°, timp de 10 – 15 minute şi apoi puneţi la copt. Serviţi cu garnitură de salată grecească şi cu vin de Santorini cu Denumire de Origine Controlată (DOC).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cod confiat cu roşii şi caise uscate
Cod confiat cu roşii şi caise uscate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”