Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Tocăniţă de inimi şi pipote cu smântână şi usturoi

Mulţi încearcă, puţini reuşesc – mâncărica de inimi şi pipote e testul de rezistenţă al oricărei gospodine. Recunosc, multă vreme le-am ocolit, amintindu-mi cu groază de momentul curăţării şi dezpieliţării, din care nu mai rămânea decât o mână de carne. Dar, tot păţitu-i priceput, anii au trecut, iar experienţa dobândită în urma eşecurilor culinare m-a adus în această etapă a vieţii, în care eu, anti-talent în bucătărie, vă spun cum să gătiţi cea mai bună tocăniţă de inimi şi pipote de pui.


Şi nu oricum, ci fierte preţ de 2 ore şi jumătate în suc propriu, în vin, apoi în sosul format cu foi de dafin, şi drese la final cu un sos delicios de smântână, usturoi şi verdeaţă.

Vă recomand să încercaţi reţeta într-o zi de weekend, pentru că ia ceva timp şi usturoiul din belşug nu e tocmai prieten la cataramă cu socializarea.

Iată care sunt ingredientele şi modul de preparare pentru o mâncărică de inimi şi pipote aromate şi fragede de ţi se topesc în gură!

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gătire: 2,5 ore

Ingrediente:

  • 800 de grame de inimi şi pipote
  • 200 ml vin demidulce sau demisec, alb sau rose
  • 2 cepe albe
  • 50 de grame de unt
  • 4-5 foi de dafin
  • 300 ml de apă
  • 200 ml smântână de gătit 30% grăsime (sau 15%, dacă staţi prost cu colesterolul)
  • un gălbenuş
  • o jumătate de legătură de mărar
  • o jumătate de legătură de pătrunjel
  • sare, piper alb – după gust
  • 8 căţei de usturoi

Mod de preparare:

Spălaţi bine pipotele şi inimioarele – pe cele din urmă aveţi grijă să le clătiţi bine, ca să nu rămână urme de sânge. Tăiaţi pipotele în bucăţele mici, iar inimioarele tăiaţi-le în două, pe lungime.

CITESTE PE EVZ.RO: Andreea Marin, transformare năucitoare. La ce trucuri...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Dezastru pentru sute de mii de români! Restricții...

NU îndepărtaţi pieliţa dură a pipotelor! La prima vedere, pare necomestibilă, dar, pe măsură ce fierbe, va deveni moale. Dacă măcelăriţi pipotele în fel şi chip, încercând să obţineţi numai cărniţa, irosiţi mare parte din ele şi e păcat. Plus că vă chinuiţi inutil să faceţi asta, preţ de câteva minute bune.

Odată spălate bine şi tăiate, organele se aşază pe un şerveţel absorbant (chiar 3-4).

Între timp, tăiaţi ceapa – julienne sau cubuleţe, cum vă place. Puneţi untul la topit într-o oală cu pereţi dubli.

Adăugaţi ceapa în untul topit, săraţi după gust şi lăsaţi-o să se înmoaie, la foc mediu, amestecând din când în când.

Când e gata ceapa, adăugaţi inimile şi pipotele în oală, amestecaţi bine şi lăsaţi focul mare. Organele vor lăsa destul de multă apă. Cam 30 de minute le-am lăsat pe foc, până aproape s-a evaporat de tot lichidul. Dar, atenţie, amestecaţi bine în tot acest timp.

Stingeţi totul cu 200 ml de vin, amestecaţi bine şi aşteptaţi din nou să se evapore lichidul, tot cam 30 de minute.

Când rămâne lichid cam de-un deget şi tot conţinutul bolboroseşte, e vremea să adăugaţi apa – eu am pus 2 căni cu apă caldă. Puneţi şi foile de dafin, apoi daţi focul la minimum, lăsaţi oala semi-acoperită şi aşteptaţi... Cel puţin o oră şi jumătate. În tot acest timp, amestecaţi bine.

Între timp, spargeţi un ou într-un castron, separaţi gălbenuşul şi amestecaţi-l cu smântâna lichidă. Daţi usturoiul prin presă şi adăugaţi-l şi pe acesta în sosul de smântână. Verdeaţa – mărarul şi pătrunjelul – o puteţi adăuga fie acum, în sos, fie după ce stingeţi focul. Eu am ales prima variantă.

După o oră şi jumătate, verificaţi o bucăţică de inimioară şi una de pipotă dacă sunt moi şi mai adăugaţi apă pe parcursul fierberii dacă acestea nu sunt bine fierte. La final, măriţi focul, adăugaţi amestecul de smântână, usturoi, gălbenuş şi verdeaţă. Potriviţi de sare şi piper, amestecaţi bine şi lăsaţi să dea într-un clocot, apoi opriţi focul.

Mâncărica poate fi preparată şi cu sos de roşii, dar nu de mult am savurat o porţie generoasă de chifteluţe marinate – pe care o puteţi vedea aici –, aşa că am preferat să încerc varianta cu smântână. Cel mai bine se potriveşte cu o mămăliguţă.

Vă doresc poftă bună şi abia aştept să aflu cum gătiţi voi această mâncărică!



Citește și:
Tocăniţă de ceapă cu măsline şi pui
Chifteluţe marinate în sos de roşii
Tocană de vită cu bere şi găluşte
GANDUL.RO: ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere, obligatorie...
EVZ.RO: Andreea Marin, transformare năucitoare. La ce trucuri...
CAPITAL.RO: Dezastru pentru sute de mii de români! Restricții...
IMPACT.RO: Trucul banal care te ajută să alegi pepenele perfect....
EVENIMENTULISTORIC.RO: Patriarhul Antiohiei aduce la Iași falca Sfântului...
Exclusiv Online - 27.03.2017
Taguri: usturoi, smantana, pui
O femeie din SUA a reușit să dea jos 33 de kilograme combinând două metode ingenioase de slăbit. ”Nu mă așteptam la un rezultat atât de rapid” Doctorulzilei.ro O femeie din SUA a reușit să dea jos 33 de kilograme combinând două...
Se apropie sfârșitul lumii? Un călugăr român vorbește. MESAJ VIRAL Infoactual.ro Se apropie sfârșitul lumii? Un călugăr român vorbește. MESAJ VIRAL
Semnificaţia NEŞTIUTĂ a privirii de ,,vinovat” a patrupedului tău. Ei simt altceva, dar noi o interpretăm greşit Animalzoo.ro Semnificaţia NEŞTIUTĂ a privirii de ,,vinovat” a patrupedului tău....
Adda și Cătălin Rizea, veste mare pentru fanii lor. Ce le-a transmis? Substantial.ro Adda și Cătălin Rizea, veste mare pentru fanii lor. Ce le-a transmis?
ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere, obligatorie în România Gandul.ro ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere, obligatorie în România
Efectele nebănuite ale albastrului de metil: cât de puternic este și ce afecțiuni complicate tratează VoxBiz.ro Efectele nebănuite ale albastrului de metil: cât de puternic este și...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

Gandul.ro
ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere, obligatorie în România ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere,...
Noile măsuri anunțate de Raed Arafat!...
Ludovic Orban, ingrijorat: ”Mă gândesc...
Go4it.ro
A lipsit de acasă 3 luni. Când s-a întors la apartament, tânăra din imagine a rămas perplexă A lipsit de acasă 3 luni. Când s-a întors...
Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză,...
Bill Gates este călător în timp? Iată...
ProMotor.ro
Un indicator rutier MISTERIOS, necunoscut de 99% dintre șoferi. Ce înseamnă, de fapt? Un indicator rutier MISTERIOS, necunoscut...
Nici nu au curajul să se apropie de mașină!...
A mințit că are prieten ca să scape de...
Descopera.ro
BESTIA din Siberia sau VÂRCOLACUL, cel mai odios CRIMINAL în serie din istoria Rusiei! I-a DETRONAT pe alţi doi monştri umani BESTIA din Siberia sau VÂRCOLACUL, cel...
Chipul ȘOCANT al unui om din Epoca de Piatră!...
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară....
ULTIMA ORĂ
A lipsit de acasă 3 luni. Când s-a întors la apartament, tânăra din imagine a rămas perplexă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .