Tocăniţă de inimi şi pipote cu smântână şi usturoi

Iată care sunt ingredientele şi modul de preparare pentru o mâncărică de inimi şi pipote aromate şi fragede de ţi se topesc în gură!
  • Publicat:
Tocăniţă de inimi şi pipote cu smântână şi usturoi

Mulţi încearcă, puţini reuşesc – mâncărica de inimi şi pipote e testul de rezistenţă al oricărei gospodine. Recunosc, multă vreme le-am ocolit, amintindu-mi cu groază de momentul curăţării şi dezpieliţării, din care nu mai rămânea decât o mână de carne. Dar, tot păţitu-i priceput, anii au trecut, iar experienţa dobândită în urma eşecurilor culinare m-a adus în această etapă a vieţii, în care eu, anti-talent în bucătărie, vă spun cum să gătiţi cea mai bună tocăniţă de inimi şi pipote de pui.


Şi nu oricum, ci fierte preţ de 2 ore şi jumătate în suc propriu, în vin, apoi în sosul format cu foi de dafin, şi drese la final cu un sos delicios de smântână, usturoi şi verdeaţă.

Vă recomand să încercaţi reţeta într-o zi de weekend, pentru că ia ceva timp şi usturoiul din belşug nu e tocmai prieten la cataramă cu socializarea.

Iată care sunt ingredientele şi modul de preparare pentru o mâncărică de inimi şi pipote aromate şi fragede de ţi se topesc în gură!

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gătire: 2,5 ore

Ingrediente:

  • 800 de grame de inimi şi pipote
  • 200 ml vin demidulce sau demisec, alb sau rose
  • 2 cepe albe
  • 50 de grame de unt
  • 4-5 foi de dafin
  • 300 ml de apă
  • 200 ml smântână de gătit 30% grăsime (sau 15%, dacă staţi prost cu colesterolul)
  • un gălbenuş
  • o jumătate de legătură de mărar
  • o jumătate de legătură de pătrunjel
  • sare, piper alb – după gust
  • 8 căţei de usturoi

Mod de preparare:

Spălaţi bine pipotele şi inimioarele – pe cele din urmă aveţi grijă să le clătiţi bine, ca să nu rămână urme de sânge. Tăiaţi pipotele în bucăţele mici, iar inimioarele tăiaţi-le în două, pe lungime.

NU îndepărtaţi pieliţa dură a pipotelor! La prima vedere, pare necomestibilă, dar, pe măsură ce fierbe, va deveni moale. Dacă măcelăriţi pipotele în fel şi chip, încercând să obţineţi numai cărniţa, irosiţi mare parte din ele şi e păcat. Plus că vă chinuiţi inutil să faceţi asta, preţ de câteva minute bune.

Odată spălate bine şi tăiate, organele se aşază pe un şerveţel absorbant (chiar 3-4).

Între timp, tăiaţi ceapa – julienne sau cubuleţe, cum vă place. Puneţi untul la topit într-o oală cu pereţi dubli.

Adăugaţi ceapa în untul topit, săraţi după gust şi lăsaţi-o să se înmoaie, la foc mediu, amestecând din când în când.

Când e gata ceapa, adăugaţi inimile şi pipotele în oală, amestecaţi bine şi lăsaţi focul mare. Organele vor lăsa destul de multă apă. Cam 30 de minute le-am lăsat pe foc, până aproape s-a evaporat de tot lichidul. Dar, atenţie, amestecaţi bine în tot acest timp.

Stingeţi totul cu 200 ml de vin, amestecaţi bine şi aşteptaţi din nou să se evapore lichidul, tot cam 30 de minute.

Când rămâne lichid cam de-un deget şi tot conţinutul bolboroseşte, e vremea să adăugaţi apa – eu am pus 2 căni cu apă caldă. Puneţi şi foile de dafin, apoi daţi focul la minimum, lăsaţi oala semi-acoperită şi aşteptaţi… Cel puţin o oră şi jumătate. În tot acest timp, amestecaţi bine.

Între timp, spargeţi un ou într-un castron, separaţi gălbenuşul şi amestecaţi-l cu smântâna lichidă. Daţi usturoiul prin presă şi adăugaţi-l şi pe acesta în sosul de smântână. Verdeaţa – mărarul şi pătrunjelul – o puteţi adăuga fie acum, în sos, fie după ce stingeţi focul. Eu am ales prima variantă.

După o oră şi jumătate, verificaţi o bucăţică de inimioară şi una de pipotă dacă sunt moi şi mai adăugaţi apă pe parcursul fierberii dacă acestea nu sunt bine fierte. La final, măriţi focul, adăugaţi amestecul de smântână, usturoi, gălbenuş şi verdeaţă. Potriviţi de sare şi piper, amestecaţi bine şi lăsaţi să dea într-un clocot, apoi opriţi focul.

Mâncărica poate fi preparată şi cu sos de roşii, dar nu de mult am savurat o porţie generoasă de chifteluţe marinate – pe care o puteţi vedea aici –, aşa că am preferat să încerc varianta cu smântână. Cel mai bine se potriveşte cu o mămăliguţă.

Vă doresc poftă bună şi abia aştept să aflu cum gătiţi voi această mâncărică!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”