Chef Joseph Hadad te învaţă cum să găteşti carne cu fructe uscate

Puţini români asociază ideea de fructe şi carne în cadrul aceluaişi preparat culinar. Ei bine, totul este posibil dacă alegem cantităţile şi fructele potrivite. Joseph Hadad, celebrul chef, (www.josephhadad.ro) recomandă o reţetă inedită:
Chef Joseph Hadad te învaţă cum să găteşti carne cu fructe uscate

Puţini români asociază ideea de fructe şi carne în cadrul aceluiaşi preparat culinar.

Ei bine, totul este posibil dacă alegem cantităţile şi fructele potrivite. Joseph Hadad, celebrul chef, (www.josephhadad.ro) recomandă o reţetă inedită:

Fructe confiate umplute cu carne.

Ingrediente:

Caise uscate

Prune uscate

Smochine uscate

170g carne de vită tocată

60 g carne de miel tocată

1 ceapă eşalotă

Unt

Nuci pecan, muguri de pin

Condimente: Curcuma, piper negru zdrobit, 1 crenguţă de cimbru, scorţişoară, nucşoară

Pentru sos: 1 ceapă, miere, 400ml apă, ½ baton de scorţişoară, piper negru zdrobit, cimbru, nucşoară, 50g unt, şofran, fructe uscate fără sâmburi (7 prune, 4 smochine, 3 caise)

Decor: salată cresse, frunze de ţelină (apio), cimbru etc.

Mod de preparare:

– Toc mărunt ceapa eşalotă, topesc 40g de unt în tigaie şi sotez eşalota până devine aurie, apoi o strecor. Pun la cuptor (160*C) mugurii de pin 3 minute. Îi pot face şi într-o tigaie curată, fără ulei. Iau carnea tocată şi adaug mugurii de pin, apoi pun sare, piper, scorţişoară, nucşoară, cimbru tocat. Las carnea deoparte.

– Prepar sosul. Tai ceapa felii, topesc 50g de unt într-o oală, sotez ceapa pe foc mic până devine maro-închis (dar nu arsă). Adaug fructele uscate, fără sâmburi, pentru sos (7 prune, 4 smochine, 3 caise). Pun apoi 3 linguri de miere de albine şi amestec bine. Dau focul foarte mic şi caramelizez mierea. Când se închide la culoare, adaug ½ de baton de scorţişoară, piper negru zdrobit, 1 vârf de nucşoară, 2 frunze de cimbru – amestec foarte bine. Adaug 400ml de apă şi 1 pliculeţ de şofran. Las sosul până scade la jumătate şi se face uşor lipicios, apoi îl strecor.

– Iau fructele uscate preferate (câte prune, smochine sau caise vreau), le tai uşor longitudinal şi scot sâmburii. Smochinelor le tai căciuliţa, lăsând-o prinsă într-un punct. Cu degetul, presez în interior până fac un buzunar, pe care-l umplu apoi cu carnea tocată (să iasă un pic). Topesc 30g de unt şi-l torn peste fructe, apoi le aşez într-o tavă tapetată cu un pic de unt (sau hârtie de copt) şi le dau la cuptor (160*C) aproximativ 15 minute, până când zahărul din fructe începe să iasă.

Prezentare

Torn sos din belşug pe farfurie, apoi aşez fructele pe sos. Decorez cu salată cresse sau cu frunze de ţelină (apio), cu cimbru şi baton de scoţişoară. Peste sos pun muguri de pin şi nuci pecan. 

Poftă bună!