CSID a încercat reţeta perfectă de Albă ca Zăpada

Prăjitura „Albă ca Zăpada este un desert fin, răcoritor şi potrivit pentru orice anotimp şi orice ocazie. Pentru un rezultat remarcabil e bine să ştiţi câteva trucuri.
  • Publicat:
CSID a încercat reţeta perfectă de Albă ca Zăpada
foto shutterstock/CSID a încercat reţeta perfectă de Albă ca Zăpada

Prăjitura „Albă ca Zăpada”, cunoscută şi ca prăjitura „Lămâiţa” este un desert fin, răcoritor şi săţios, potrivit pentru orice anotimp şi orice ocazie. Poate fi un desert de week-end pentru cei dragi sau poate sta printre preparatele festive de la ocazii speciale. Pregătirea sa are un grad de dificultate mediu, iar pentru un rezultat remarcabil e bine să ştiţi câteva trucuri.

Ingrediente pentru foi:

  • 2 ouă (3 dacă sunt mai mici)
  • 7 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de amoniac dizolvat în 1 lingură zeamă de lămâie
  • 7 linguri de ulei
  • 400 g de făină
  • esenţă de vanilie

Crema:

  • 1 pachet de unt de 250 g
  • 220 g zahăr
  • 600 ml lapte
  • 4 linguri făină
  • 1 lămâie (zeama şi coaja)

Mod de preparare:

Ouăle se bat cu un praf de sare până schimbă culoarea, apoi se amestecă zahărul, uleiul, amoniacul şi la sfârşit se adaugă treptat făina, până obţineţi un aluat cu o consistenţă medie. Cantitatea de făină poate varia în funcţie de marcă (unele tipuri de făină sunt mai uscate, drept pentru care se foloseşte o cantitate mai mare).

Atenţie:
Aluatul pentru foi trebuie să fie moale, dar nu lipicios.

Coca astfel obţinută se împarte în trei sau patru părţi (în funcţie de dimensiunea tăvii). Foile se coc pe spatele tăvi, pe hârtie de copt!

Atenţie!
Aluatul trebuie copt cât mai repede după preparare, altfel se întăreşte şi devine greu de întins.

Foile se pun în cuptorul încins, la o temperatură mică-spre medie. În aproximativ 10 minute sunt gata. Spre sfârşitul timpului de copt, puteţi lăsa uşa cuptorului întredeschisă. Foile trebuie să fie întinse cât mai subţire, ele se mai umflă la copt şi după ungerea lor cu cremă îşi dublează dimensiunile. După ce aţi terminat de copt cele 3 foi, lăsaţi-le la răcit.

Atenţie!
Foile coapte devin extrem de fragile când se răcesc, trebuie manevrate cu grijă.

Crema de lămâie – mod de preparare:

600 de ml lapte rece se amestecă cu 20 g de zahăr şi se pun la fiert, la fiert mic. Treptat, se adaugă cele 4 linguri cu făină, una câte una, amestecând energic, pentru a nu se forma cocoloaşe. Când capătă consistenţa unei ciulamale mai groase, se opreşte focul şi se lasă la răcit.
Între timp, frecaţi 200 g de zahăr cu untul, coaja şi zeama de lămâie, până ajung la o consistenţă spumoasă. Când cealaltă compoziţie de cremă s-a răcit, încorporaţi-o treptat în spuma de unt cu zahăr.

Asamblare
Foile, manevrate cu grijă, se umplu în mod egal. Pentru un aspect deosebit, păstraţi cea mai frumoasă şi subţire foaie deasupra.
Se lasă la întărit peste noapte, acoperită cu un şervet şi cu ceva deasupra care să preseze crema şi foile.
Se taie a doua zi, cu un cuţit umezit în apă. Nu exageraţi cu consumul – deşi este foarte gustoasă, o porţie medie poate avea până la 300 de calorii.
Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Clătite japoneze cu maioneză
Clătite japoneze cu maioneză
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân