Stop medicamente in timpul sarcinii!

Diazepamul - administrarea acestuia in primul trimestru de sarcina sporeste riscurile aparitiei defectelor din nastere.
  • Publicat:
Stop medicamente in timpul sarcinii!
no title

Ce tratamente pot fi administrate in cursul sarcinii? In general, se recomanda ca femeile insarcinate sa nu ia nici un fel de medicament. Iata de ce…

Diazepamul – administrarea acestuia in primul trimestru de sarcina sporeste riscurile aparitiei defectelor din nastere. Pe de alta parte, utilizarea cronica a diazepamului in timpul sarcinii poate da dependenta fizica si simptome de sevraj nou-nascutului.

Fenobarbital – deter­mina fisuri palatine, malformatii ale inimii la nou-nascut.

Aspirina – cel mai mare risc apare in cursul celui de-al III-lea trimestru de sarcina: utilizarea cronica, in doze mari, poate prelungi durata sarcinii, imbolnavirea sau chiar decesul fatului.
 
Ibuprofen, Indo­me­tacin –
foarte periculoase in cursul trimestrului III. 

Chinina – a fost asociata si ea cu aparitia unor defecte din nastere (inclusiv surditatea permanenta) si cu nasterea unor feti morti.

Tetraciclina si doxicilina – administrate sistematic in a II-a jumatate a perioadei de sarcina, provoaca decolorarea dintilor, impiedica formarea smaltului si incetinesc cresterea oaselor fatului.

Sulfamidele – trebuie evitate imediat inaintea nasterii din cauza riscului de icter la copil.

Penicilamina – foarte periculoasa.

Streptomicina – in cursul sarcinii provoaca sur­ditatea copilului.

Metronidazolul – administrarea lui pentru tratarea infectiilor mai putin grave la femeile insarcinate este periculoasa, mai ales in primul trimestru de sarcina.

Alte antiinfec­tioase periculoase: Cloramfenicol, Etambutol, Gentamicina, Isoniazida+Ri­fampicina, Pirazinamida, Sulfatomexazol+Trimetoprim, Ketoconazol.

Numerosi agenti antineoplazici si imunosupresivi sunt cunoscuti ca fiind periculosi pentru femeile insarcinate, mai ales in primele 3 luni ale sarcinii. Anomaliile la nastere au fost semnalate daca barbatul sau femeia au luat astfel de medicamente in momentul conceptiei.

Compusii cu iod ne­cesari diagnosticului – iodul prezent in majoritatea aces­to­ra poate bloca functia tiroidiana a fatului.

Vitamine – doze foarte mari de vitamina A provoaca anomalii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”