Daca sex nu e, nimic nu e

Incetarea functiei sexuale masculine este una dintre cele mai mari angoase prin care trec barbatii. Aceasta ii atinge mai ales pe cei ce se apropie de varsta a treia. Odata cu trecerea timpului, corpul produce din ce in ce mai putini hormoni masculini...
  • Publicat:
Daca sex nu e, nimic nu e
Daca sex nu e, nimic nu e

Incetarea functiei sexuale masculine este una dintre cele mai mari angoase prin care trec barbatii. Aceasta ii atinge mai ales pe cei ce se apropie de varsta a treia.

O data cu trecerea timpului, corpul produce din ce in ce mai putini hormoni masculini, dar acestia nu dispar niciodata. Testosteronul este cel mai important hormon masculin si secretia lui are functii diferite in diversele stadii de dezvoltare ale organismului.

La fat, acest hormon determina dezvoltarea aparatului genital masculin, la pubertate influenteza masculinizarea, iar la maturitate libidoul, potenta si fertilitatea depind de nivelul de testosteron din sange. Dupa varsta de 40 de ani, secretia acestui hormon scade pentru ca organismul incepe sa imbatraneasca. Este momentul in care incepe instalarea andropauzei.

„Andropauza nu inseamna neaparat disfunctie sexuala, poate sa insemne irascibilitate, pierderea capacitatii de memorie si de sinteza, insomnie, ingrasare, scaderea masei musculare, cresterea masei adipoase, scaderea rezistentei la efort, fizic sau psihic. Barbatii cred ca niciodata nu li se va intampla, dar declinul homonal, biologic, general se intampla”, spune dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog la Spit. Militar Prof. Dr. Gerota.

In cele mai multe dintre cazuri, scaderea treptata a secretiei de hormoni este insotita si de alte probleme de sanatate care apar pur si simplu din cauza imbatranirii.

Hipertensiunea arteriala sau diabetul insotesc degradarea fiziologica a functiei sexuale masculine si pot scadea simtitor calitatea vietii, la fel ca si diversele tratamente medicamentoase destinate bolilor cronice care se instaleaza spre varsta a treia.

„Aparatul genital masculin are ca element principal testicolul, cu secretia interna, hormonii, si cu secretia externa, spermatozoizii. Spermatogeneza este dependenta hormonal, nu numai vascular, nutritional, vitaminic s.a.m.d. In momentul in care stimularea hormonala scade, si spermatogeneza descreste”, ne-a mai explicat dr. Calomfirescu.

Urmareste si inregistrarea noastra despre andropauza!

In aceste conditii, tentatia de a apela la tratamentele hormonale cu testosteron este mare, dar ele trebuie facute sub stricta supraveghere medicala. Luate la intamplare, fara recomandarea medicului, injectiile cu hormoni pot avea efecte dezastruoase asupra sanatatii.

Dr. Calomfirescu ne arata ca „daca incearca un preparat din acesta, din plante asociate, hai sa zicem ca n-ar fi rau. In momentul in care din proprie initiativa se duce si ia niste pastile, apar problemele. Daca ajunge la hormoni si daca intamplator are o problema pe care stimularea hormonala o poate deregla, atunci aspectele negative nu vor intarzia sa apara.

Din aceasta cauza, tratamentul hormonal la barbatii de peste 40 de ani trebuie indicat de medicul endocrinolog in colaborare cu urologul pentru a-l feri pe cel care are nevoie de asa ceva de necazuri suplimentare. O stimulare in plus androgenica a prostatei o poate impinge nu numai spre marirea de volum, ci aceasta marire poate sa aiba in ea samanta unui cancer de prostata”.

Terapiile hormonale cu testostron nu dau rezultate in cazul sedentarilor si depresivilor care nu vor reusi sa depaseasca problemele inerente varstei a treia daca apeleaza doar la aceste tratamente.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”